Погледни отвъд външността ми

Погледни отвъд външността ми
Снимка: netinfo

Сигурно сте чували за псориазис. А знаете ли какво точно е това заболяване и най-вече – знаете ли, че то не е заразно?

По данни на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения (АХППУ) близо 150 000 души у нас страдат от псориазис. По-лошото от това обаче е, че те често се сблъскват с неразбиране, предразсъдъци и дори страх, въпреки че псориазисът е хронично автоимунно заболяване и не е заразен.

С цел да се промени обществената нагласа към засегнатите от болестта, да им се вдъхне кураж и увереност, както и дебело да се подчертае, че псориазис не е заразен, се проведе забележително модно ревю под надслов „Погледни отвъд външността ми“.

Идеята на модното ревю със сенки е моделите първоначално да дефилират зад паравани, като по този начин се виждат само сенките им, след което излизат отпред, за да разкрият себе си. 

По този начин пациентите искаха да покажат, че често са отхвърляни от обществото и поради това крият заболяването си, както и че псориазисът не е просто козметичен проблем.

Дизайнерите от Knapp, модна марка която провокира нестандартно мислещите и артистични хора, представиха колекция, специално създадена за участниците в ревюто и вдъхновена от идеята за разкриване на красотата, която всеки човек притежава. Дрехите, типично в модерния стил на марката, умишлено не прикриват засегнатите от псориазис части на тялото, а напротив – показват смело какво е да живееш с тази болест.

Акцентът на модното ревю бе поставен върху хората – непрофесионални модели – мъже, жени и деца с псориазис, като водещата на събитието Мария Силвестър представи личната история на всеки един от тях.

Колекцията дрехи на Knapp включва модели характерни за марката, с индивидуален стил и тенденция – пастелни тонове, изчистени линии, или щампи върху материи като сатениран памук, фина вълна, копринена органза. Разнообразието от рокли, гащеризони, ризи, панталони, поли и смокинг ще остане за спомен за участниците в ревюто.

Ива Димова, Заместник – председател на „Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения“, трогна публиката с апела си за толерантно отношение.

„Искаме да повишим толерантността на българите към хората с псориазис. Тази болест не може да се предаде при битов или социален контакт, нито при допир, целувка или полов акт. Няма причина да се дистанцираме и да страним от близките ни само защото тяхната кожа изглежда различно. Като човек, който е с псориазис, аз призовавам хората да погледнат отвъд външността ни и да ни подадат ръка!“

Хората с псориазис ще изпратят „Декларация против дискриминацията на хората с псориазис в България“ до медиите и здравните институции с призив да се осигури достоен живот на пациентите у нас.

Допълнителна информация за псориазиса:

*Псориазисът е хронично системно възпалително заболяване, при което се появява обрив по кожата на тялото, ръцете и краката, и окосмената част на главата.

*Псориазисът не е толкова болест на кожата, а преди всичко заболяване на целия организъм, който обикновено е свръхинтоксикиран. Може да се каже, че псориазисът е очистителна реакция на организма, който се освобождава от токсините през кожата.

*При заболяването често се засягат и ноктите, а при по-тежките форми е възможно възпалението да обхване и ставите, което може да доведе до ставни болки и деформации.

*Псориазисът не е заразен! Не се причинява от вируси или от бактерии, ето защо не може да се предаде при битов или социален контакт, нито при допир, нито при целувка, нито при полов акт. 

*Псориазисът е доста разнолик, което затруднява поставянето на диагноза.

*Псориазисът не се лекува, но съществуват различни терапии, които позволяват на пациентите да водят нормален живот. Вече и в България се прилагат биологични средства, които повлияват на умерено тежки до много тежки форми на псориазис.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти