По-опасните цигари

По-опасните цигари
Снимка: Thinkstock

По-трудно е да се спрат ментоловите цигари, отколкото другите, съобщиха учени във вторник - 23.07. Изследването е поръчано от здравните власти в САЩ, които започнаха обществено допитване за евентуалната им забрана. Европа изглежда по-напред в това отношение.

Няма данни тези цигари да увеличават допълнително риска от свързани с тютюнопушенето заболявания, но има "по-голям риск в сравнение с нементоловите цигари за общественото здраве", съобщи Американската агенция за лекарствата и храните (АЛХ /FDA/), цитирани от БГНЕС.

Агенцията "се опитва да научи повече, за да вземе решение" за цигарите, се казва в съобщение за пресата. С него се обявява начало на двумесечна обществена дискусия, която може да доведе до "разпоредби".

Проучването на АЛХ показва, че новите пушачи често предпочитат ментолов тютюн и пушачите на ментолови цигари са по-склонни от другите пушачи да запалят първата си цигара пет минути след събуждане.

Това предполага "нарастваща зависимост" се казва в съобщението. Пушачите на ментол имат по-големи трудности да спрат тютюнопушенето и изглеждат по-зависими, според АЛХ.

На ментоловите цигари се пада една четвърт от пазара в САЩ и те са много популярни сред младите и чернокожите, според изследването на АЛХ.

"Това е проблем за общественото здраве", казва Маргарет Хембърг от АЛХ, цитирана от АФП, която посочва, че допитването до населението "ще ни помогне да вземем решение, за да се справим с проблема".

Според асоциацията Campaign for Tobacco-Free Kids ("Кампания за детство без тютюн", бел.ред.), ментоловите цигари "трябва да бъдат забранени в САЩ". Учените от АЛХ вече дадоха оценката си през март 2011 година, че изтеглянето на ментоловите цигари от пазара ще бъде полезно от гледна точка на общественото здраве.

Тютюнопушенето убива повече от 400 000 души всяка година само в Съединените щати.

Европа изглежда по-напред в това отношение

Европейските министри на здравеопазването се споразумяха в края на юни да бъдат забранени ментоловите и другите видове ароматизирани цигари и тютюн за свиване на цигари.

Съгласието по проекта за ревизия на директивата за тютюна и тютюневите изделия предвижда още задължително графично-текстово предупреждение за вредите от пушенето, които да заемат 65 на сто от повърхността на опаковката.

Ако пожелаят, държавите-членки могат да въвеждат задължителни еднакви опаковки на всички цигари и да забранят транс-граничната търговия с тютюневи изделия по Интернет. Ще трябва обаче предварително да уведомят Европейската комисия за това. Предстоят преговори по законодателството с Европейския парламент, в чиято ресорна комисия е проекта.

Той предвижда забрана за всички ароматизатори и овкусители на тютюна - плодови, шоколадови, ментолови - както и химическите добавки, които водят до пристрастяване.

"Това се прави, за да се гарантира, че тютюневите изделия имат вкус и мирис на тютюневи изделия", се казва в съобщение на Съвета на министрите. Забранява се и "подвеждащо" етикетиране на тютюневите изделия като "натурални" и "органични".

За електронните цигари - те ще са в свободна продажба, но само ако съдържат никотин до определена норма. Над нея те ще се разглеждат като лекарства, които се назначават за лечение на пристрастяването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти