По-доброто кисело мляко – биволското!

Биволското мляко е богато на протеини и витамини
Снимка: Thinkstock

Биволското кисело мляко е изключително ценен продукт, който има висока хранителна стойност и полезни качества. Поради тази причина много хора предпочитат неговата консумация пред кравето. В продължение на векове биволското мляко е служило за храна на редица хора в различните краища по света.

В наши дни кравето мляко е безспорен лидер сред млечните продукти, но биволското има редица предимства, поради които си заслужава да присъства в менюто ни.

Смята се, че биволското мляко е изключителен биологичен продукт с много високо съдържание на протеини и млечна мазнина. Именно в биволското мляко е най-благоприятно съотношението между наситени и ненаситени мастни киселини. В сравнение с яйцата, които се дават като чудесен пример за аминокиселинна скала, биволското мляко се намира на много по-високо ниво в нея – цели 85%.

В нашата страна биволовъдството се развива още от незапомнени времена – според някои от 7 век. Биволите са много устойчиви към заболявания, спрямо които останалите млекодайни животни са възприемчиви. Няма регистриран случай на болен бивол от болестта "луда крава". Едно от най-големите предимства на биволското мляко пред останалите е, че притежава висока устойчивост на радиационни влияния.

Състав
В мазнината на биволското мляко преобладава количеството на наситените мастни киселини – 72,25 mol%, докато ненаситените са около 27 mol%. Това мляко превъзхожда редица храни не само от растителен, но и от животински произход, защото има уникален състав, ценни хранителни и лечебни качества.

За разлика от козето и кравето мляко, биволското се радва на много по-високо съдържание на едни от най-важните хранителни съставки – сухо вещество около 40%, 110% млечна мазнина, 25% общ белтък, 38% от протеина казеин, голямо количество минерални вещества и млечна захар.

Биволското мляко е по-бяло и гъсто от кравето, съдържа по-малко вода и е два пъти по-маслено. Протеинът в биволското мляко притежава сравнително висока биологична стойност, защото има повече глобулини и албумини. В биволското мляко няма каротин (затова е по-бяло), но количеството на витамин А в него се равнява с това в кравето мляко. Също така е много богато на витамин С, Е и D.

Избор и съхранение
В по-големите вериги магазини можете да откриете кисело биволско мляко. Прясното биволско мляко се намира сравнително трудно, но ако ви попадне го съхранявайте подобно на другите млека. Киселото пък се продава в кофички. Задължително проверявайте млякото за етикет и срок на годност. Ако наведнъж не можете да употребите кофичката, затворете я добре и я съхранявайте в хладилник.

Приложение в кулинарията
Биволското мляко може да се използва както за директна консумация, така и преработено под формата на най-различни продукти. То се прилага и за направата на кисело мляко и сирене или се комбинира с други млека. Едно от най-популярните приложения на биволското мляко е за производството на любимата на мнозина моцарела. В наши дни има много вариации на моцарелата и най-често те се приготвят от краве мляко, но оригиналната моцарела е биволска. Цеденото биволско мляко също има несравними вкусови качества, ако го добавим в рецепта за десерти или го гарнираме с мед, орехи или сладко.

Здравни ползи
Чистото биволско мляко повишава апетита и подобрява обмяната на веществата в организма. Благодарение на млечнокиселите бактерии в него и натрупаните в тях количества метаболити, консумацията му води до понижаване на лошия холестерол.

Биволските млечни продукти потискат гнилостните микроорганизми, което е предпоставка за добро състояние на стомаха и червата. Биволското мляко предпазва от анемия и подобрява защитните сили на организма.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти