Плодове, които лекуват: кои са най-здравословните дарове на природата

Плодове, които лекуват: кои са най-здравословните дарове на природата
Снимка: Thinkstock

Не е тайна за никого, че доброто здраве се крие в правилния режим на хранене. Плодовете са неизменна част от всяка здравословна диета.

Но редица изследвания са доказали, че някои плодове превъзхождат други, що се отнася до ползите им върху човешкия организъм.

Ето и кои са най-лековитите дарове на природата, които можете да похапвате на воля:

Кайсии

Малките оранжеви плодове, които се предлагат през летните месеци, са родом от Китай. Сладките кайсии са най-добрият и вкусен източник на витамин А, който е необходим за доброто зрение, здравето на кожата, слизестите обвивки и липсата на преждевременни бръчки.

Само 300 грама на ден от този плод задоволява нуждите на организма от витамин А. Огромното количество калий пък прави тези плодове незаменими за профилактиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания и отоците.

Сушените кайсии също се отличават с много ползи, въпреки високото си ниво на захар. Счита се, че смес, включваща 5 сушени кайсии, 1 смокиня и 1 сушена слива може да премахне болките в гърба. Продуктите се смилат добре и се консумират всяка вечер в посочените пропорции.

Снимка: Thinkstock

Прочети още: Нека похапваме кайсии |

Смокини

Смокините са изключително полезни за здравето на сърцето. Освен това, този летен плод е с много високо съдържание на желязо - минералът, който спомага за създаването на червените кръвни клетки и предотвратяване на анемия.

Сушените смокини са на върха на списъка на сушените плодове за фенолни нива на антиоксиданти. Плодовите антиоксиданти показват по-големи ползи за здравето на очите, отколкото растителните антиоксиданти, включително от морковите.

Снимка: Thinkstock

| Прочети още: Смокинята не прави изключение от другите плодове относно полезността си |

Малини

Богата на витамини, антиоксиданти и фибри, малината е вкусен плод с много здравословни ползи. Малините имат висока концентрация на елагова киселина, фенолни съединения, които предотвратяват рака, като прекратяват растежа на раковите клетки и образувания.

Снимка: Thinkstock

Прочети още: Рецепти с малини |

Боровинки

Научно доказан факт е, че на антоцианините – веществата, които придават синия цвят на боровинката, се дължи и антираковото въздействие на това плодче върху човешкия организъм. Те атакуват свободните радикали, които са първопричина за появата на ракови образувания.

Боровинката съдържа вещества, които не позволяват на бактериите да се задържат върху стените на пикочния мехур. Ето защо, специалистите, а и не само те, препоръчват шепа боровинки всеки ден при съмнение за инфекция.

Снимка: Thinkstock

Прочети още: Какво не знаем за боровинките |

Ако се колебаете какво да консумирате в междинното си хранене и сте разколебани между сладка вафла или солени бисквити, по-добре заложете на един съвсем обикновен плод. Ако пък е сред изброените, които са в изобилие през летния сезон, наистина ще дарите тялото си с количеството полезни съставки, от които се нуждае организмът ви.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент