Плажните чадъри крият рискове

Пробив в защитата
Снимка: Thinkstock

Оказва се, че чадърите за плаж не могат да защитят изцяло кожата ни от въздействието на вредните ултравиолетови лъчи, пише здраве.bg.

Според испански учени от университета във Валенсия най-малко 34% от тези лъчения преминават и през най-плътните чадъри, защото материята им успява да изолира напълно преките слънчеви лъчи, но не и т.нар. "разсеяно излъчване", което прониква от различни посоки спрямо тялото ни.

За да изследват количеството проникващи лъчи, експертите, цитирани от "Би Би Си" ("BBC"), поставили ултравиолетов датчик под чадър с диаметър 80 см и височина 1,5 м.

Резултатите от експеримента показват, че тъканта на чадъра спира прякото лъчение (до 95%), но част от разсеяното или около 60% от общото количество ултравиолетови лъчи, все пак достига до кожата.

Испанските дерматолози напомнят, че прекомерното ултравиолетово облъчване не само покачва драстично риска от меланома, но и води до изгаряне, стареене на кожата, различни очни заболявания (особено катаракта), отслабване на имунната система и увреждане на ДНК-структурите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти