Пийте тиквен сок за повишаване на имунитета

Пийте тиквен сок за повишаване на имунитета
Снимка: Thinkstock

Консумацията на тиква е силно застъпена у нас. С нея се приготвят редица различни ястия. Освен това, от суровата тиква може да се изстиска и сок. Той е изключително питателен и полезен.

Тиквата е сред най-богатите на витамини и антиоксиданти зеленчуци.

Интересното при нея е, че е еднодомно растение, т.е. – има двата пола (мъжки и женски) на едно растение. Малцина знаят, че от тиквата може да се приготви и сок, който да бъде пит в суров вид. Това не само е възможно, но и изключително полезно.

Той разполага с всички необходими полезни хранителни вещества и ензими.

Оранжевият сок, приготвен от сурова тиква, има високо пречистваща сила. Той помага за изчистване на натрупваните артериални депозити и намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт. Препоръчва се и срещу атеросклерозата.

Тиквата е изключително богата на калций. Сок от сурова тиква, с броколи и моркови, е изключително добра комбинация за здрави кости.

Тиквата се препоръчва още при пептична язва. В нея е налична правилната комбинация от лечебни свойства, които успокояват стомашно-чревния тракт, като лекуват храносмилателните нарушения. А най-добрият вариант да ги доставите на организма си, е под формата на сок.

Суровият тиквен сок има и изразено диуретично свойство, използва се при сърдечни и бъбречни отоци. Приемът му помага да се отървете от токсините и ненужните вещества. За оптимални резултати се приема в продължение на 3-4 месеца по 1/2 кг тиква в суров вид. Друг вариант е по 1.5 кг варена или печена тиква на денонощие. В ежедневното меню сокът от тиква може да бъде включен като детоксикираща храна.

Доказано е, че тиквеният сок засилва неимоверно имунната система. Приемът му способства увеличаване производството и работата на белите кръвни клетки.

При целенасочено лечение на бъбреците често се използва не меката част, а прясно изцеденият сок от сурова тиква. Приема се по половин чаша на ден. Освен че лекува, сокът успокоява и подобрява съня.

В Индия тиквата има още едно приложение. Доказано е, че воден екстракт от сурова тиква, в съотношение 1:10 000, възпрепятства размножаването на туберкулозната бактерия.

Прочетете още:

За по-горещ секс... тиква

Красиви с помощта на... тиква!

Как да си направим есенен десерт с тиква

Да се запознаем със здравословната страна на тиквата

Различни приложения на тиквата

Как да нарежем успешно тиква

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти