Откриха нов приятен начин за борба с високото кръвно

сън дрямка
Снимка: Istock

Милиони хора, които страдат от високо кръвно налягане, са поучавани, че трябва да подобрят начина си на хранене и да намалят консумацията на алкохол. Гръцките лекари обаче дадоха много нов, по-приятен съвет, пишат Darik Newsспете следобед.

Редовният следобеден сън понижава кръвното налягане с почти толкова, колкото някои лекарства, е показвало проучването, за което съобщава британският ежедневник „Таймс“.

Тези, които имат навика да презареждат батериите си през деня имат по-ниско кръвно налягане, което е от полза за сърцето, открили изследователите.

Учените изказват интригуващото предположение, че така хвалената средиземноморска диета може да дължи добре известните за здравето ползи не само на зехтина, който се използва в тези страни с храната на обяд, но и на сиестата след хранене.

На хората, които имат високо кръвно налягане, над 140 на 80, обикновено се предписват лекарства, заедно с препоръки за начина на живот като упражнения и здравословно хранене.

Отдавна е известно, че кръвното налягане се понижава през нощта, когато хората спят и гръцките учени се запитали дали краткият следобеден сън може да допълни и подобри този ефект.

Те са провели проучването сред 212 души на средна възраст 62 години, които са били успешно лекувани за високо кръвно налягане. Проучването е изисквало доста усилия, тъй като принуждаването на хората да спят през деня е било трудно - малко повече от половината пациенти вече са имали изграден навик да спят следобед.

сън
Снимка: Thinkstock

Изследваните пациенти са били сходни по отношение на рисковете за кръвното налягане и лекарствата, които са приемали, но 24-часовото наблюдение показва, че налягането на тези, които спят през деня, е средно с 3-5 mmHg по-ниско от това на тези, които не спят. Анализът показва, че кръвното налягане ще падне с 3 mmHg за всеки час сън според резултатите, които ще бъдат представени следващата седмица на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология в Ню Орлиънс.

Манолис Калистратос, кардиологът от Общата болница „Асклепийон“ във Вула, Гърция, който е провел проучването, казва: „Следобедният сън изглежда понижава нивото на кръвното налягане, по същия начинк както другите промени в начина на живот. Например намаляването на солта и алкохола може да доведе до понижаване на нивото на кръвното налягане с 3 до 5 mmHg. Тези открития са важни, тъй като понижаването на кръвното налягане дори с 2 mmHg може да намали риска с до 10 процента от сърдечносъдови инциденти като сърдечен инфаркт“.

„Ниските дози медикаменти понижават кръвното налягане с около 5-7 mmHg“, добавя той.

сън дрямка
Снимка: Istock

Д-р Калистратос казва, че следобедната дрямка няма да замени другите съвети, дадени от лекарите, но е по-малко вероятно те да бъдат пренебрегнати от пациентите им. „Ние знаем, че един от проблемите, които имаме с промените в начина на живот, е привикването. Може би следобедният сън ще бъде по-лесната промяна в начина на живот“, добавя той.

Бъдещите проучвания на средиземноморската диета трябва да разгледат навиците за следобеден сън, за да се види до колко по-големи ползи би довел този навик. „Това е само едно проучване и разбира се, че трябва да потвърдим резултатите. Но няма странични ефекти.“

Д-р Калистратос казва, че хората „не би трябвало да се чувстват виновни, ако могат да си позволят кратка дрямка, предвид потенциалните ползи за здравето“. Въпреки това, той добавя малко строго: „Ние не искаме да насърчаваме хората да бъдат мързеливи. Може от 45 до 60 минути сън да бъде достатъчен.“

сън дрямка
Снимка: Istock

Соня Бабу-Нараян, асоцииран медицински директор на Британската кардиологична фондация, казва: „Достатъчният сън е важен както за общото ни благополучие, така и за здравето на сърцето и кръвообращението. Но има добри доказателства, които показват, че здравословният начин на живот, като намаляване на приема на сол и алкохол, поддържането на здравословно тегло и редовните упражнения, са най-добрите начини за поддържане на оптимално кръвно налягане.

„Колкото и съблазнително да звучи, да се разменят всички тези мерки за ежедневна сиеста, изборът на здравословен начин на живот и приемането на лекарства, когато са предписани, остават ключът към предотвратяване на инфаркти и инсулти.“

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти