От нискомаслено мляко се напълнява?

От нискомаслено мляко се напълнява?
Снимка: Thinkstock

Киселото мляко е дар Божий. Със своите млечнокисели бактерии, протеини и калций то е идеалната храна.

За такава я обявихме и ние преди време и ще продължим да го твърдим.

Стига да не беше толкова мазна, ще си каже някой и ще посегне към обезмаслената версия на киселото мляко.

Последните проучвания обаче показват, че мазнините в млякото не са вредни. Напротив, препоръчително е да се яде пълномаслено мляко, защото от нискомаслената версия може да се стигне до натрупване на повече килограми.

Ето три причини, поради които това е възможно:

Изследванията показват, че мазнините ви поддържат във форма

Изглежда обратно на логиката, но е вярно: Последните научни изследвания доказват, че пълномаслените млечни продукти са по-добрият избор от нискомаслените, обяснява д-р Дариуш Мозафериън от университета Фрийдман.

При анализ на 16 различни публикувани изследвания за връзката между мазнините в млечните продукти и напълняването, са установени следните резултати.

В 11 от тези проучвания хората, които са консумирали повече пълномаслени млечни продукти, са наддали по-малко килограми от тези, които са избирали нискомаслените варианти.

В другите 5 изследвания не е открита връзка между мазнините в млякото и напълняването.

Смята се, че млечните мазнини подобряват метаболизма, отразяват се добре на храносмилателната система и като цяло са полезни за организма.

Обезмаслените млека ви тласкат към въглехидратите

Нискомаслените млечни продукти ви карат да посягате към въглехидрати, доказва проучване на 120 000 души, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.

Причината за това е съвсем проста. Нискомаслените храни са с по-малко калории, т.е дават по-малко енергия на тялото и то започва да търси недостигащите вещества от любимия си, но вреден източник – въглехидратите.

Ако се заситите добре с едно пълномаслено кисело мляко, вероятността да ви се дояде след 30 минути нещо сладичко е много по-малка.

Още повече, че от психологическа гледна точка, яденето на „диетични“ продукти ви кара да се отпускате повече с храната, защото сте спокойни, че уж се храните здравословно.

Пълномасленото мляко засища

Както вече споменахме, пълномасленото кисело мляко може спокойно да замести цяло хранене. Нещо, с което обезмасленият му събрат не може да се похвали.

Както и друг път сме ви съветвали – избирайте храни с минимална обработка, за да сте сигурни, че се грижите добре за здравето си.

Още за киселото мляко:  

Киселото мляко – суперхраната на 2016

Да внимаваме с киселото мляко

Кисело мляко против инсулт

Как да разпознаем истинското кисело мляко

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти