От кухнята на Италия – скаморца

От кухнята на Италия – скаморца
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Ако не знаете какво е скаморца, то сигурно името ви звучи като вид насекомо, латинско наименование за обрив или античен музикален инструмент.

Реално обаче скаморцата е вид италианско сирене и колкото да ни е непознато на нас, толкова в Италия го тачат и похапват.

Формата на скаморца е доста интересна – малки, крушовидни „бомбички“.

Самото сирене се прави предимно от краве мляко. Характерно е за италианската кухня, но най-много го обичат (и произвеждат активно) в южните части на страната – районите на Пулия и Кампания.

Интересното за скаморцата е, че това сирене е първи братовчед на моцарелата.

Натурално или пушено, то може да се консумира както директно (като мезе), така и в състава на различни ястия (като ризото, например).

Крушовидната форма на сиренето идва от начина му на изсушаване – първоначалната кръгла „бомбичка“ се пристяга и се слага да изсъхне.

После гравитацията си казва думата и крушовидната форма е готова.

Опушената скаморца се нарича Scamorza Affumicate и има добре изразени опушени и ядкови нюанси.

Натуралната скаморца е идеална за съчетаване с бели вина, както и розе.

Пино Блан и Траминер са чудесна компания за това сирене.

Пушената скаморца има по-силен вкус и аромат, затова успешно се съчетава с ядки и ароматни вина – от червените Пино Ноар, а от белите Шардоне.

Свързани статии:

Вкусът на Италия
Маринована моцарела
10 неща, които да не правим в Италия
Най-популярните италиански пици

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент