Oпасни ли са цитрусовите плодове, внос от Турция?

Oпасни ли са цитрусовите плодове, внос от Турция?
Снимка: Thinkstock

Сега започва сезонът на цитрусовите плодове, пазарите започват да се пълнят, а България не е традиционен производител и е 100% зависима от вноса.

В същото време Турция е един от най-големите производители и износители на лимони, портокали, грейпфрути и мандарини в света.

През миналата година турските фермери са изнесли 1,537 милиона тона цитрусови плодове, на стойност 842 милиона долара.

Скоро стана ясно, че на българската граница е задържана голяма пратка турски лимони, съдържащи пестицида хлорпирифос и това не е първият подобен случай.

„Европейският регламент за контрол изисква от нас да правим засилен контрол на границата на лимони, специално с произход от Турция. Да взимаме проби и да ги анализираме за остатъци от пестициди”, споделя Антон Величков, зам.-изпълнителен директор на Агенцията по безопасност на храните.

От началото на годината на Турция са върнати 800 тона лимони. От тях 140 тона са били с пестицид хлорпирифос.

Проблемът е толкова сериозен, че с единодушно гласуване от 28-те държави-членки през март 2016 г. Европейската комисия реши да включи турските лимони в регламент за специален контрол, тъй като те се считат за рискови продукти поради наличието на остатъци от пестициди.

Има засечени случаи, в които концентрацията на пестициди в кората на турските лимони е надвишавала 856 пъти допустимата норма.

Освен това в доклад на Министерство на земеделието на САЩ, публикуван през 2015 г., се посочва, че наличието на пестициди е хроничен проблем при износа на цитрусови плодове от Турция.

Пестицидите са отровни химични съединения, специално създадени за борба срещу вредителите по земеделските култури. При консумация от хората те имат дълготраен ефект – действат и се натрупват в значителен период на време.

Снимка: Thinkstock

Опасни за здравето обаче могат да бъдат и вносните плодове от други, по-далечни държави.

„Нормално е, когато цитрусовите плодове, които се транспортират на по-дълги разстояния, да бъдат третирани с определени вещества, които да ги запазват от разваляне за по-дълъг период от време. Понякога минават 10-15 дни, докато стигнат до България”, посочва още Антон Величков.

Според него използването на корите за сладкиши не е невъзможно, но е необходимо изключително обилно измиване, а когато не използват, трябва да се изхвърлят

Всяко химично вещество има специфичен мирис, с изключение на парафиновите масла. Лимоните, в чиято кора има пестициди, не миришат на цитрус, подчерта Антон Величков.

Снимка: Thinkstock

Той добавя, че е възможно внасянето на зелени плодове, които после буквално се боядисват, преди да бъдат продадени на пазара.

„Самото боядисване не нещо, което не е невъзможно или неправилно. При него от търговците се използват естествени оцветители, като каротина”, подчертава Антон Величков и посочи, че при пипане на оцветен плод, по пръстите обикновено остава следа

Експертът от Агенцията по безопасност на храните е категоричен, че на българския пазар няма генно модифицирани зеленчуци и плодове.

Още икономически и финансови новини можете да намерите на Pariteni.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти