Опасната причина, заради която да избягваме диетичните газирани напитки

газирано
Снимка: Thinkstock

Ако смятате, че комбинацията от захар или изкуствени подсладители, мехурчета и овкусители не е най-добрата за здравето ни, то диетичните варианти на газираните напитки се оказват още по-опасни, и то за жени, преминали през менопауза.

Това показва изследване на Американската сърдечна асоциация, в което участвали 82 хиляди жени. То е първото в областта, проучващо връзката между консумацията на напитки с изкуствени подсладители и риска от инфаркт сред жени между 50 и 79-годишна възраст.

газирано
Снимка: Thinkstock

Резултатите показват, че в сравнение с дамите, които не пият изобщо диетични газирани напитки или го правят веднъж седмично, при онези, консумиращи по-често, има с 23% по-висок риск от инсулт, 31% по-голяма вероятност от инфаркт и 16% по-висок риск от смърт по други причини.

Ръководителят на проучването – д-р Ясмин Мосавар-Рахмани, казва: „Много хора, които се опитват да отслабнат или имат наднормено тегло, пият диетични газирани напитки, за да намалят приема на калории. Нашето проучване обаче доказва, че изкуствено подсладените напитки не са безобидни и високата им консумация е свързана с по-висок риск от инсулт и сърдечни заболявания.“

газирано
Снимка: Thinkstock

Тъй като изследването е проведено чрез докладване на навиците от самите участници, важно е да се отбележи, че не са известни конкретните видове напитки, които е добре да бъдат избягвани.

Затова по темата са необходими още изследвания, а ако междувременно ви се допие нещо газирано, по-добре си вземете обикновена сода.

Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти