Опасен ли е флуорът в минералната вода?

g
Снимка: Thinkstock

Навярно повечето от вас знаят, че водата е основна част от човешкия организъм и значението й за него е жизненоважно. Загубената чрез отделителната система и дори чрез дишането вода, трябва да бъде възстановена, за да може огранизмът ни да се намира в добро физическо състояние.

При загуба на около 2.5 % от теглото за сметка на вода, организмът ни губи 25% от своята ефективност. За да можем да бъдем активни трябва да приемаме достатъчно количество вода.

Колко вода трябва да пием на ден?

За да се възстанови водният баланс, трябва да приемаме ежедневно поне по 30 мл вода на килограм телесно тегло. Например, ако тежите 45 килограма, то трябва да приемате по 0. 30*45 = 1.350 л. на ден.

В топлите летни дни лекарите препоръчват да се пие поне по още една чаша над това количество.

g
Снимка: Thinkstock

Как да избера каква вода да пия и какво трябва да знам за нея?

Най-чистата, здравословна и натурална напитка, която идва директно от природата, е водата. Тя утолява най-добре жаждата, без да натоварва с калории, оцветители или консерванти. Затова ние все по-често посягаме към бутилираната вода, като смятаме, че всички води са еднакви и вътре има просто „вода”, а това далеч не е така.

От изключително важно значение е минерализацията на водата. Малко хора знаят до какви последици могат да доведат високоминерализираните води и какви са препоръчителните за консумация количества флуор.

Повишеното приемане на флуор (при концетрации в питейната вода над 1. 5 мг./л.) при кърмачета и деца до 7-годишна възраст, води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяви оцветявания на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на чупливостта им.

g
Снимка: Thinkstock

Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 Мг./л.) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи.

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти