Ограничете солта, спасете здравето си

Ограничете солта, спасете здравето си
Снимка: netinfo

Готварската сол (натриев хлорид) е съставена от два елемента, натрий и хлор, и двата са естествени съставки на повечето хранителни продукти от растителен и животински произход.

Тези елементи приемаме ежедневно с храната, дори когато към нея не добавяме и грам от белия прах.

Значително количество готварска сол се добавя към продуктите в процеса на преработка и при консервиране. Месните и зеленчукови консерви, колбаси, пушени меса, сирена и др. са основни вносители на готварска сол в храната. В консумацията йне би имало нищо лошо, ако не е установена пряка връзка между вноса на натрий и хипертонията (високо кръвно наляганe).

Установено е, че народите, които консумират нискосолени храни имат по-ниска честота на хипертония с нейните фатални последици - мозъчни кръвоизливи и др. Трябва да се запомни, че около 2 грама сол дневно е минималното количество, необходимо за нормално функциониране на организма, а при 5 грама човек дори няма неприятно чувство, че измъчва вкуса си с блудкави храни. Същевременно, не повече от 2 грама натрий дневно са напълно достатъчни за телесния комфорт.

Естествено, за да се прояви хипертонията освен прекомерната консумация на сол в значителна степен допринасят други фактори като възраст, наследственост, затлъстяване, прекомерна употреба на алкохолни напитки, тютюнопушене, стрес.

Ясно, че не всички любители на солените ястия стават жертви на високото кръвно налягане. Това, че не всички сме застрашени от хипертония не трябва да ни успокоява, тъй като все още не съществува метод, с който могат да бъдат разпознати лицата с повишен риск. Именно затова най-разумно е да ограничим солта в нашето ежедневие преди кръвното налягане да е надхвърлило нормалните стойности.

За нормални стойности на кръвното налягане при възрастни лица са приети: систола (горна граница) под 140 мм Нg и диастола (долна граница) под 85 мм Нg.

А ето как на практика можем да спестяваме ежедневно известни количества натриев хлорид в нашата диета:

- ако готвим без добавена сол и солим едва след окончателната термична обработка на ястието
- ако не поставяме солница на масата по време на хранене.

Ако знаем следното и се съобразяваме с него:

- ако консумираме пресни и свежо замразени зеленчуци, които имат по-ниско съдържание на натрий в сравнение с консервираните и тези от туршиите
- ако предпочитаме по-често млякото, в което има по-малко натрий от сиренето и кашкавала
- ако ограничаваме готовите сосове, майонези, чипс, осолени ядки, които са твърде мощен вносител на натриев хлорид, дори консумирани в минимални количества
- ако използваме зелените подправки и лимоновият сок, които придават по-привлекателен вкус на храната в сравнение със солта, а са абсолютно безвредни в сравнение с нея.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти