Обезпокоителни данни за здравето на българите

Обезпокоителни данни за здравето на българите
Снимка: Thinkstock

България е на първо място в ЕС по смъртност от инсулти.

Това е тъжната констатация в здравната стратегия 2014-2020. У нас на всеки 100 000 население удар покосява 160 души.

Средната смъртност в съюза е три пъти по-ниска – 51 починали на 100 000 души.

Начинът за справяне с инсултите е във все по-широкото навлизане на тромболитичната терапия, навременното оказване на високоспециализирана медицинска помощ и тясното взаимодействие между невролози и кардиолози, смята доц. Иван Стайков, началник на Клиниката по неврология в "Токуда".

Страната ни заема още четири първи места в черната класация. Според стандартизираните коефициенти България е в челото и по починалите от рак, болести на органите на кръвообращението, други болести на сърцето и някои състояния, възникващи в перинаталния период.

Коефициентът за смъртност от болести на органите на кръвообращението за нашата страна е двойно по-висок в сравнение с този за Европейския съюз.

На 100 000 българи умират 592, а в ЕС – 216. Исхемичната болест на сърцето пък убива 106 души на 100 000, а в Европа – 79.

"У нас има струпване на много рискови фактори – лош стандарт на живот, много пушачи, ниска здравна култура, липса на профилактика, висок стрес", обясни председателят на дружеството на кардиолозите доц. Иво Петров.

Всеки втори българин има високо кръвно налягане, което е основният рисков фактор за инсулт и инфаркт.

Всекидневното притеснение срива имунитета, а производството на повече адреналин способства за образуването на тромби и е опасно за миокарда.

"Ранната профилактика и контролът над хипертонията са много важни за намаляването на смъртността от инсулт и инфаркт", категоричен е доц. Петров. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти