Обещание за дълъг живот

Обещание за дълъг живот
Снимка: Thinkstock

Супер хапче, създадено на основата на домати, може да се окаже ключът за побеждаването на болести като артрит, диабет, сърдечно заболяване и дори рак.

Британски учени смятат, че лекарството засилва здравословните свойства на средиземноморската диета.

То не само помага за отпушването на артериите, но и има потенциала да намали риска от инсулт, сърдечен удар и да се бори с редица животозастрашаващи заболявания.

Хапчето, наречено "Атеронон", съдържа антиоксиданта ликопен, намиращ се в кожата на зрелите домати. Предишни изследвания установиха, че той понижава холестерола, благодарение на способността си да топи мазнини.

Новото проучване на учени от "Кеймбридж" показа, че хапчето засилва и ефективността на кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и омекотява втвърдяващите се с възрастта артерии.

Иън Уилкинсън, директор на отдела за клинични изследвания към университета заяви:

"Смятаме, че тези резултати са добра новина и потенциално са много значими, но се нуждаем от още изследвания, за да видим дали това означава по-малко сърдечни удари и инсулти".

Доматеното хапче ще съдържа нова версия на променена съставка на ликопена, която лесно се усвоява в кръвта до нива, които значително надвишават достигнатите по природен път чрез средиземноморската диета.

Първоначалните резултати показват, че лекарството може да спре увреждането на втвърдените артерии, като увеличава притока на кръв и подобрява еластичността на кръвоносните съдове с до 50%.

За целите на двумесечното изследване били избрани 36 пациенти със сърдечно заболяване. Те били на средна възраст 67 години и вече приемали статини за понижаване на холестерола.

До момента не беше открит начин за подобряване на природно бавното усвояване на ликопена от организма. Лекарството "Атеронон" значително подобрява функционирането на ендотела - слой клетки, покриващи вътрешната повърхност на кръвоносните съдове.

Увеличаването на нивата на ликопен в кръвта засилва чувствителността на ендотела към азотния оксид, газ, който води до разширяване на кръвоносните съдове, и по този начин подобрява притока на кръв.

Ако същите резултати бъдат доказани при повече пациенти, лекарството може да се окаже ефективна алтернатива на статините.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти