Ново откритие за здраво сърце и висок тонус

Ново откритие за здраво сърце и висок тонус
Снимка: Thinkstock

Сръбски учени са направили едно интересно и полезно откритие, а именно - слушането на музика заздравява сърцето и може да помогне за възстановяването на хора, страдащи от сърдечно заболяване. Проучването е цитирано от БГНЕС.

Те открили, че когато хората слушат любимата си музика, в мозъка се освобождава ендорфин, който подобрява здравето на сърцето.

Изследователите от университета в Ниш установили, че музиката без текст е най-добрата, тъй като думите могат да разстройват.

За целите на изследването учените разделили 74 души със сърдечно заболяване на три групи.

Участниците в първата група трябвало да правят упражнения в продължение на три седмици, другата група също правела упражнения, но и слушала музика по половин час всеки ден, а третата група била помолена да слуша музика, без да прави упражнения.

Всички участници били изследвани отново в края на третата седмица и учените открили, че хората със сърдечно заболяване, които правели упражнения и слушали музика, постигнали значително подобрение.

Те подобрили функционирането на сърцето си, а издръжливостта им при упражненията нараснала със средно 39%.

За разлика от тях групата, която правела упражнения, но не слушала музика, подобрила издръжливостта си само с 29%.

Изненадващо групата, която слушала музика, но не правела упражнения, също подобрила издръжливостта си с 19%.

Учените смятат, че подобрението се дължи на освобождаването на хормони при слушането на музика.

"Комбинацията от музика и упражнения постигна най-голямото подобрение във функционирането на сърцето. То се свързва със значително подобряване и на издръжливостта при упражненията", заяви ръководителката на изследването проф. Делянин Илич.

"Няма идеална музика и всеки човек трябва да избере музика, която повишава позитивните емоции и го прави щастлив или го успокоява", съветва тя.

Проф. Илич смята, че макар изследването да е включвало само хора със сърдечно заболяване, слушането на музика се отразява благоприятно и на хора със здраво сърце.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти