Създадено за La Roche - Posay

Новата активна съставка за борба срещу хиперпигментацията

жена хиперпигментация
Снимка: iStock

Хиперпигментацията е едно от най-разпространените и сложни за третиране състояния на кожата. Това състояние води до проблеми с общуването и самочувствието, а и често ни кара да се чувстваме безпомощни да се справим. Има ли начин неприятните петна да се лекуват ефикасно и да се предотврати появата на нови?

За щастие изследванията на проблема и търсенето на решения не спират. И днес разкриваме коя е новата иновативна съставка срещу хиперпигментацията и какво я прави по-ефективна от всичко, което вероятно сте опитвали.

Да започнем обаче с това кои са формите на хиперпигментация и основните фактори, които я причиняват.

Снимка: La Roche-Posay

Форми на хиперпигментация 

1. Слънчеви петна или слънчево лентиго: Това са кафяви петна, които се появяват върху частите от кожата, изложени на слънце, като лицето, раменете и горната част на ръцете.

2. Следвъзпалителна или постинфламаторна хиперпигментация (PIH): Често възниква като последица от акне, екзема или нараняване на кожата. Представлява хиперпигментирани макули или петна в засегнатите области.

3. Мелазма: Характеризираща се с кафяви до сиво-кафяви петна, мелазмата обикновено се появява по лицето, особено по скулите, челото, носа и горната устна. Хормоналните промени и излагането на слънце са най-честите причини за това състояние, като то често се влошава през лятото.

4. Старчески или чернодробни петна: Тези кафяви или черни петна са свързани с възрастта и обикновено се появяват върху изложени на слънце участъци от кожата, като лицето, ръцете и раменете.

жена хиперпигментация
Снимка: iStock

Фактори за хиперпигментация на кожата

Докато генетиката играе роля за това доколко податливи сте към хиперпигментация, някои външни фактори могат да влошат или да предизвикат нейното развитие:

1. Излагане на слънце: Може би най-значимият фактор за хиперпигментацията, излагането на ултравиолетова (UV) радиация стимулира производството на меланин, който е отговорен за цвета на кожата. С течение на времето това може да доведе до образуването на слънчеви петна и да влоши съществуващите проблеми с пигментацията. След малко ще обясним защо.

2. Хормонални промени: Колебанията в нивата на хормоните могат да предизвикат появата на мелазма или да изострят съществуващата хиперпигментация.

3. Възпаление и травма: Кожни наранявания, екзема или акне в резултат на свръхпроизводството на меланин могат да доведат до постинфламаторна хиперпигментация, докато кожата заздравява.

4. Медикаменти и химикали: Някои лекарства и козметика, съдържащи фотосенсибилизиращи агенти, могат да повишат чувствителността на кожата към UV радиация, което води до хиперпигментация.

Снимка: La Roche-Posay

Слънчевите лъчи: основен фактор за развитие на хиперпигментация

Сред всички тези фактори слънчевите лъчи се очертават като основен причинител. Затова е важно да разберете връзката между излагането на слънце и хиперпигментацията.

UVA и UVB лъчите проникват в кожата, предизвиквайки серия от биохимични реакции, които водят до производството на меланин.

Обикновено меланинът служи като естествен защитен механизъм срещу UV увреждането чрез абсорбиране и разсейване на UV радиацията. Но продължителното или интензивно излагане на слънце може да разруши тази защитна система. Това води до неравномерно разпределение на меланина и образуването на тъмни петна по кожата.

Освен това ултравиолетовата радиация може да изостри съществуващата хиперпигментация чрез стимулиране на меланоцитите. Това са клетките, отговорни за производството на меланин. Така потъмнените зони по кожата ви ще станат по-изразени.

Фотозащита и нейната роля в предотвратяването на хиперпигментация

Терминът фотозащита се отнася до мерките, които предприемате, за да защитите кожата си от увреждането от слънцето.

Затова и предотвратяването на хиперпигментацията започва с включване на широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF 30 или по-висок в ежедневната ви грижа за кожата. Това вероятно е нещо, което добре знаете.

Меланинът е основен компонент на кожата, който предпазва клетките ни от вредните UV лъчи и определя красивия и естествен тен на кожата ни. Излишъкът на меланин обаче причинява неравномерност, нежелано обезцветяване и тъмни петна.

Когато възпалението възникне вследствие на излагане на ултравиолетови лъчи, напредване на възрастта, генетиката, замърсяването или някои процедури, то стимулира производството на меланин. Оксидативният стрес, причинен от свободните радикали, води до хронично възпаление и прехвърляне на меланин към повърхността на кожата. Когато се натрупва и продължава да съществува, видимата хиперпигментация влошава тена и сиянието на кожата.

Новата активна съставка за борба срещу пигментациите

Но ето че в резултат на 18-годишни изследвания La Roche-Posay откриват нова молекула, наречена Melasyl™. За първи път Melasyl™ прихваща излишния меланин още преди да остави следи върху кожата ви.

Melasyl™ е първата и единствена активна съставка, която прихваща прекурсорите на меланин още в началото на процеса на свръхпроизводство. Тя се насочва и към вече съществуващите петна и се бори срещу появата на нови.

Melasyl™ ще откриете в състава на новия продукт на La Roche-Posay MELA B3, заедно с 10% противовъзпалителен ниацинамид (известен и като витамин B3), който предоставя по-голяма антипигментационна ефикасност.

MELA B3 предпазва естествената красота на вашата кожа с клинично доказана ефикасност върху всички тонове и типове кожа, включително и чувствителната. Не съдържа алкохол.

Резултатите са видими след 1 седмица*

*Потребителски тест, 73 жени.

MELA B3 ще ви достави удоволствие още с тревист, флорален и морски аромат и нова, приятна текстура. Гелът има прасковен цвят и е невероятно лек на допир, осигурявайки по-бързо проникване в кожата без лепкавост.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти