Нежността ще спаси света

Нежността ще спаси света
Снимка: Mondelez

Докосването е форма на нежност. Желаният физически контакт стимулира мозъка да произвежда окситоцин – един от хормоните, отговорни за щастието. Нивата на невротрансмитера серотонин растат от съдържанието на думите. Словесното поощрение, съчувствието, вербалната подкрепа са все нежност, изразена с думи, и ни помагат да се чувстваме обичани, значими и стойностни. Допаминът е тясно свързан с чувството на удоволствие и постигане на поставените цели, а нежността, изказана чрез подкрепата и окуражаване, ни прави по-целеустремени и уравновесени. Ендорфините намаляват усещането за болка, укрепват имунната система и спомагат за намаляване на тревожни и депресивни състояния. Ендорфини се освобождават от нежните жестове, които подаряваме един на друг в моментите на близост.

Снимка: iStock/Getty Images

В направено проучване, с цел да се определи каква е ролята на нежността при различните култури, се включиха 20 000 участници от България, Австрия, Франция, Германия, Русия, Полша, Испания, Нидерландия, Румъния и Сърбия, а 3/4 от тях признаха, че са твърде срамежливи, за да проявяват нежно отношение. Половината анкетирани германци смятат, че според тях светът е станал по-малко нежен след появата на Covid-19, a според 1/3 от всички участници социалните мрежи убиват нежността с лошо отношение.     

И все пак се оказва, че 93% от българите проявяват нежност, а почти 70% от нас вярват, че нежността е условие за по-щастливо общество и по-добро психично здраве. Нежни сме към децата и половинките си. Обичаме да прегръщаме и да ни прегръщат (57%), проявяваме загриженост към близките и приятелите си (49%) и вярваме в успокояващата сила на усмивката. Повечето от нас са нежни всеки ден и са наясно, че за да получиш нежност, трябва да я отдаваш. Най-нежни са жените, следвани от децата, възрастните хора и влюбените.

Светът има нужда от повече нежност, защото именно нежността създава щастливи и толерантни общества (69%), благоприятства за доброто менталното здраве на хората (55%), за намаляване на престъпността (46%), за изграждане сигурна и по-безопасна среда на живот и поощрява споделянето на разнообразни гледни точки и различни начини на мислене.  

Нежността не е слабост, нито отживелица и единственият негатив е нейната липса или пренебрегване. Нежността ни прави по-силни като индивиди и по-сплотени и задружни като семейства, групи и нации.  Нежността, която даваме на себе си е правопропорционална на нежността, с която третираме другите. Тя е предвестник на себеуважението и уважението, а междучовешката любов започва именно с тях.

Нежността е тук, във всеки от нас.  Дори когато не я виждаме, чуваме или усещаме, тя е в навременната прегръдка, в спонтанния телефонен разговор, в протегнатата да помогне ръка, в подкрепата преди важно житейско събитие. Нежността е сладостта в обикновените неща от ежедневието ни. Тя е дори в едно парченце шоколад.

а
Снимка: iStock/Getty Images

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти