Неустоимите малки удоволствия

Неустоимите малки удоволствия
Снимка: Thinkstock

Мъфинът (от английски Muffin) представлява малък кръгъл кекс. Мъфините се появяват първо в Англия, като в началото са били правени с мая.

Впоследствие се разпространяват и в Америка, откъдето стават известни по цял свят.

Мъфинът е вид малко кексче, което може да е сладко или солено, с цилиндрична основа и куполообразен връх. Името мъфин идва от френската дума moufflet, която означава мек, когато се използва за хляб.

Те са предвидени за един човек, за едно ядене и са популярни по света като сутрешна или следобедна закуска. За да са вкусни трябва да са меки и леки, а тестото от което се правят увеличава обема си почти двойно при печенето.

Има два вида мъфини - английски и американски. Тъй като английските мъфини не са разпространени извън Обединеното Кралство, когато се споменава мъфин, се има предвид далеч по-популярната американска разновидност.

Английските мъфини са плоски и кръгли, дебели 2-3 см и се пекат на тиган или под грил. Основни съставки на тестото обикновено са мая, мляко, брашно, захар и сол.

За разлика от английските, американските мъфини се приготвят със сода или бакпулвер и се пекат в специални формички, в средата на фурната на температури между 175 и 200 С за около 25-30 минути. 

Мъфините са бързи и лесни за приготвяне, има огромно разнообразие от рецепти и всеки може да добави и нещо от себе си за перфектното малко десертче. 

При приготвянето им можете да проявите колкото си искате въображение, а ако имате нужда от малко вдъхновение, то разгледайте галерията ни ТУК!

Ето и още за малките кексчета:

Мъфини в зависимост от зодията

Ягодови мъфини

Мъфини в зависимост от зодията

Мъфини с праскови и шоколадови пръчици

Лимонени мъфини с бял шоколад

Солени мъфини за закуска

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент