Подкрепено от

Неусетните причини, които водят до проблеми със зъбите и венците

зъби венци
Снимка: iStock

В грижата за здравето ни често се случва да пренебрегнем устната кухина. За съжаление, в много случаи не осъзнаваме неправилното третиране на своите зъби, докато проблемите не започнат да се проявяват под формата на болка или друг дискомфорт.

Особено деликатни са венците, чиято тъкан осигурява защитен слой срещу бактерии и инфекции. Оставяйки ги под влияние на вредни фактори, състоянието на зъбите започва да се влошава, а признак за това може да бъде подуване, болка, кървене и чувствителност при консумиране на студени и топли храни и напитки.

зъби венци
Снимка: iStock

Подобни симптоми е възможно да сигнализират и за заболявания като гингивит, при което натрупването на плака по зъбите предизвиква възпаление на венците и лесно кървене при миенето им. Ако не се вземат необходимите мерки, е възможно то да прерасне в пародонтит – вторият и по-тежък стадий, при който инфекцията стига до вътрешния слой на венците, както и костите, а отдръпването им назад може да доведе до загуба на зъби.

Чувствителността на зъбите и венците могат да засегнат всяка възрастова група, а за това има редица причини - повечето зависят от нас, но се трупат неусетно. Вижте кои са те в галерията.

5 причини за чувствителни зъби и венци

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти