Непознатата подправка самардала

Allium bulgaricum - едно от имената на самардалата
Снимка: Thinkstock

Самардалата е многогодишно тревисто растение от семейство Alliaceae. То достига на височината 70-130 см, а луковицата му е  яйцевидна.

Самардалата образува кръгло, здраво стъбло, завършващо с едри цветове, оцветени в бяло и зелено, с розови или кафеникави участъци. Листата са в напречен разрез и имат формата на трилъчна звезда.

Nectaroscordum siculum - едно от имената на растението, в превод от гръцки означава нектаров чесън, което в английския е довело до honey garlic - меден чесън.

В някои езици се използват и съответните преводи на български лук или български чесън. Естествени находища на самардалата са открити и в Румъния, Молдова, на полуостров Крим, в Кавказ, както и в Турция. В България местообитанията са известни от източната част на страната - по Черноморието, Странджа, източна Средна гора и Стара планина и отделни райони на централна Стара планина.

Въпреки сравнително големия ареал, използването на самардалата като подправка е ограничено основно в рамките на нашата страна.

Там може да видите прясно набраните или изсушените ѝ листа, смесени със сол. Прясната самардала притежава твърде силен и специфичен аромат, значително по-лютива е от левурдата, лука и чесъна, затова намира твърде ограничена използване за прясна консумация.

При изсушаване на смляната суровина със сол, ароматът и вкусът на самардалата в значителна степен се облагородява и тя с успех може да се използва за овкусяване на редица ястия.

За приготвяне на подправка от самардала се използват предимно дългите, месести листа. За направата й набраните и оставени да престоят един ден листа се смилат на каша и се смесват със сол в съотношение едно към едно. После се разстилат и се оставят да се сушат в сенчести, проветриви помещения, като периодично се разбърква.

Пресните листа на самардалата се слагат за овкусяване на всякакви салати с домати и краставици, а солената смес е наистина чудесна добавка към всички ястия с картофи, яйца, сирене или агнешко.

Тъй като подправката е солена, винаги намалявайте солта по рецепта в ястията. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти