Неподозираните лечебни свойства на канелата

Неподозираните лечебни свойства на канелата
Снимка: Thinkstock

Канелата не е само добавка към готварските ни експерименти или към сутрешното ни кафе. 

Малко известни са нейните лечебни свойства, които могат да ни помогнат в неподозирани моменти. 

От настинка, през паразитни инфекции и дори като средство за понижаване на кръвната захар, канелата е вълшебната подправка, която може да спаси деня ви. 

Ако искате да имате бърз достъп до нашите полезни статии всеки ден, свалете мобилното приложение на Edna от ТУК!

Едно от най-известните приложения на канела е повлияването на нивата на кръвната захар. Редица изследвания показват, че ароматната подправка притежава свойства, които повлияват успешно инсулиновата резистентност, която е в основата на диабет тип 2.

Счита се, че не всеки вид канела има понижаващ ефект върху кръвната захар. Това действие се приписва основно на цейлонската канела, която освен това има по-ниско съдържание на кумарин (това вещество във високи дози оказва неблагоприятно въздействие върху черния дроб).

Прилагането на канела за подобряване на глюкозната обмяна има ефект, ако се съчетае с понижаване на наднорменото тегло и с повишаване на двигателната активност. При диабетици, канела не може да замести постоянната терапия, особено ако тя включва лечение с инсулин. Хората с повишен риск за развитие на диабет могат да получат значителни ползи от приема на канела.

Маслото от канела притежава и изразено противогъбично действие. При вътрешен прием на канела, тя успешно се бори с инфекции от кандида в организма и освен това повишава имунитета. Канела може да се прилага и външно, при гъбични инфекции на кожата, особено в областта на краката.

Канела притежава свойствата на стимулант на храносмилателната система и успешно повлиява симптомите при синдрома на раздразненото черво, най-вече чувството за подуване. Това свойство на канела се дължи на антибактериалното ѝ действие, а също и на стимулирането на стомашните сокове. Едно японско проучване е показало ефективност на канела и в лечението на стомашна язва, но този ефект не е потвърден от други изследвания.

Снимка: Thinkstock

Антибактериалното действие на маслото от канела се използва успешно за унищожаване на бактериите в устната кухина, които причиняват кариес и заболявания на венците. Ето защо растението се добавя в дъвки, води за уста и пасти за зъби.

Канела повлиява и психическото здраве като подобрява будността и паметта. Според немско проучване, приемът на канела подобрява реакциите при шофиране. Освен това, приятният аромат на канела подобрява настроението и оказва лек антидепресантен ефект.

Установено е, че канела е сред най-силните антиоксиданти в света. Антиоксидантите намаляват формирането на свободните радикали, които увреждат клетките. Основно заради антиоксидантните си свойства, се счита че канела може да се използва успешно за профилактика и лечение на злокачествени заболявания.

Снимка: Thinkstock

Канела понижава склонността на кръвта да се съсирва и така повишава кръвния ток към тъканите. Ето защо се счита, че приемът на канела води до повишаване на нивото на метаболизма и понижаване на телесната маса. Трябва да се внимава обаче, тъй като приемът на канела едновременно с лекарства за разреждане на кръвта, може да доведе до повишен риск от кървене.

Антибактериалното действие на канела я превръща и в подходящо средство за лечение на гърлобол и настинки. Приемът ѝ се съпровожда и от приятен загряващ ефект.

Канела съдържа повишено съдържание на минерала манган, който има значение за здравината на костната тъкан и може да се използва за профилактика на остеопороза. Освен това, манганът облекчава симптомите при предменструален синдром.

Снимка: Thinkstock

Канела може да се добавя като подправка за овкусяване на различни храни и напитки. Добре е да се има в предвид, че при добавянето на подправката към студени храни и напитки, тя не се абсорбира от тях и може да стане по-трудна за консумиране. Добавянето ѝ към горещи напитки допълва загряващия им ефект и успешно може да се прилага при настинки.

При храносмилателни проблеми, като тежест и подуване след хранене и киселини, може да се консумира чай от канела след всяко хранене.

Предлага се и етерично масло от канела, което се прилага основно външно, за масаж. Ефектът е приятно затопляне и отпускане. Канела се прилага и в ароматерапията, като се влага в ароматни свещи. Има данни, че само помирисването на смляната подправка повишава концентрацията и когнитивните процеси.

Освен традиционните методи за приемане на канела, могат да се намерят и хранителни добавки, под формата на капсули и таблетки, които съдържат екстракт от канела. Особено полезни са тези, с екстракт от цейлонска канела.

Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти