Не мийте пилето преди готвене

Не мийте пилето преди готвене
Снимка: Thinkstock

Въпросът дали суровото пиле трябва да се мие преди готвене се разисква отдавна. В отговор на дебата, експерти от британската Агенция за безопасност на храните алармират, че тази практика е опасна поради риска от разпространението на бактерии, причиняващи хранителни отравяния.

Чрез видеозапис, озаглавен "Истината за кампилобактер", от агенцията "обявяват война" на бактерията, която причинява чревни инфекции. Като цяло те са с благоприятен изход, но могат да се окажат фатални сред най-уязвимите групи - малки деца, възрастни хора и индивиди с отслабена имунна система.

Бактерията кампилобактер е отговорна за повечето случаи на хранително отравяне. Според британската Агенция за безопасност на храните, четири от пет случая са причинени от заразено пилешко месо.

Симптомите на инфекцията са коремна болка, остра диария и повръщане, като в някои случаи има опасност от по-сериозни здравословни проблеми.

Според нови данни, цитирани от агенцията, 44 процента от британците мият пилешкото месо преди топлинна обработка. Експертите предупреждават, че при тази практика има риск чрез пръските вода бактериите да се разпространят по ръцете, дрехите, работния кухненски плот и съдовете.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти