Наркотик срещу алкохол

Употребата на LSD води до халюцинации
Снимка: sxc.hu

Явно никак не е било случайно възпяването на наркотика LSD в песента на Бийтълс от 1967-ма Lucy in The Sky with Diamonds, защото се оказва, че точно тази субстанция може да помогне на пристрастените към алкохола да се отдават на неговото опиянение все по-рядко.

Самите данни от изследването са изведени още през 60-те години на миналия век, като тестовете са били описани в шест научни труда и приложени върху повече от 500 алкохолици. Според тези резултати, след разтварянето на халюциногена в организма се наблюдава "значителен благоприятен ефект", който трае няколко месеца от момента на приемането на наркотика.

Затова преди няколко месеца експерти от Норвежкия университет за наука и технологии решили да подновят работата си в тази насока, анализирайки десетки ранни проучвания на наркотика, провеждани в периода от 1966 до 1970 г.

Оказало се, че редица пациенти, участвали в програмите за лечение на алкохолизма преди повече от 40 лета, получавали между 210 и 800 микрограма LSD. Нивото на злоупотреба с алкохол на 59% от тях намаляло драстично, докато на останалите не се променило.

"Най-доброто, което някога сме постигали", заключил един от учените, участвали в експеримента през 60-те.

Не бива обаче ни най-малко да се подценява и опасната страна на LSD-то. Не случайно същият е категоризиран като "клас А" във Великобритания, защото е един от най-силните халюциногени познати на човечеството. Психоактивното вещество работи като блокира серотонина в човешкия мозък, контролиращ редица функции на тялото, включително възприятието, поведението, глада и настроението.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент