Наркотик срещу алкохол

Наркотик срещу алкохол
Снимка: netinfo

Явно никак не е било случайно възпяването на наркотика LSD в песента на Бийтълс от 1967-ма Lucy in The Sky with Diamonds, защото се оказва, че точно тази субстанция може да помогне на пристрастените към алкохола да се отдават на неговото опиянение все по-рядко.

Самите данни от изследването са изведени още през 60-те години на миналия век, като тестовете са били описани в шест научни труда и приложени върху повече от 500 алкохолици. Според тези резултати, след разтварянето на халюциногена в организма се наблюдава "значителен благоприятен ефект", който трае няколко месеца от момента на приемането на наркотика.

Затова преди няколко месеца експерти от Норвежкия университет за наука и технологии решили да подновят работата си в тази насока, анализирайки десетки ранни проучвания на наркотика, провеждани в периода от 1966 до 1970 г.

Оказало се, че редица пациенти, участвали в програмите за лечение на алкохолизма преди повече от 40 лета, получавали между 210 и 800 микрограма LSD. Нивото на злоупотреба с алкохол на 59% от тях намаляло драстично, докато на останалите не се променило.

"Най-доброто, което някога сме постигали", заключил един от учените, участвали в експеримента през 60-те.

Не бива обаче ни най-малко да се подценява и опасната страна на LSD-то. Не случайно същият е категоризиран като "клас А" във Великобритания, защото е един от най-силните халюциногени познати на човечеството. Психоактивното вещество работи като блокира серотонина в човешкия мозък, контролиращ редица функции на тялото, включително възприятието, поведението, глада и настроението.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти