Най-горещата подправка в кухнята

Най-горещата подправка в кухнята
Снимка: Thinkstock

Кайeнският или каенски пипер представлява изсушена червеникава чушка с особено лют вкус. Цветът на пипера, от който се получава, е от зелен, жълт до тъмночервен.

Ароматът и вкусът на кайенскя пипер се измерват в скала от 1 до 120.

Растението предпочита топлите, влажни и богати на минерални соли почви. Достига до метър височина и цъфти през пролетта и лятото. При обработка семките на чушките се почистват добре, след което ръцете се измиват. Необходимо е да се пазят очите.

Кайенският пипер се използва в кулинарията и в народната медицина. Приемът му доказано стимулира имунната система, поради високото съдържание на витамин А в състава му. Едва 2 ч.л. кайенски пипер доставят на организма 47% от необходимата дневна доза витамин А.

Тази люта чушка е често използвана за подправяне на ястия. Използваеми са плодовете на растението. Като подправка се използва както суров, така и преминал през кулинарна обработка, изсушен или смлян.

Изсушеният кайенски пипер най-често се стрива на прах и се добавя към ястия, сокове, чай или мляко. Овкусява добре меса, риба, сосове табаско и чили, бобени ястия.

Друго интересно приложение на кайенския пипер е в сладкарската промишленост. Той е предпочитана добавка към някои специфични видове сладкиши, кремове и шоколадови произведения.

Кайенският пипер си кореспондира добре и с други подправки като чубрица, черен и шарен пипер, кимион, кориандър, куркума, джинджифил, сушени домати, целина и други.

Специфичните му кулинарни предимства го правят прекрасна подправка за коктейла "Блъди Мери", както и при производството на греяно вино.

Консумацията на кайенски пипер трябва да е минимална, поради прекалената му лютивост. Той е и средство за борба с различни заболявания като язви, зъбобол, морска болест, алкохолизъм, малария, треска, трудно преглъщане и други.

Консумацията му води до стимулиране на термогенезата, което спомага повишаването на изгорените калории.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти