Наистина ли органичните храни са по-добри?

Наистина ли органичните храни са по-добри?
Снимка: Thinkstock

В последно време се забелязва тенденцията, че все повече хора внимават каква храна купуват, опитват се да се хранят здравословно и с продукти с колкото се може по-малко нитрати, стабилизатори и други химии в тях.

По същата логика органичните плодове и зеленчуци, които се предлагат в магазините, събират повече почитатели.

Ново мащабно изследване обаче показва, че те не са по-здравословни от останалите и не оправдават високата си цена.
Учени от департамента по медицина към университета "Станфорд" в Калифорния твърдят, че не се открили доказателства органичните плодове и зеленчуци да са по-добри от останалите и да оказват по-ползотворно влияние върху здравето на консуматора.

Те също така са открили, че много трудно производителите биха могли  да дадат гаранция, че не са третирали храната с абсолютно никакви пестициди.

Резултатите от изследванията се базират на анализите на редица проучвания върху органичните храни, както и изследването на хора, спазващи органични и конвенционални диети.

Учените установили, че няма голяма разлика в съдържанието на витамини и минерали в двата вида зеленчуци и плодове.
Кристал Смит Спанглър – един от водещите изследователи в проучването, споделя, че той и екипът му са очаквали органичните храни да се окажат по-здравословни и питателни, но останали много изненадани, когато това не се оказало така.

Все пак станало ясно, че е с 30% по-малко вероятно биологичните плодове и зеленчуци  да са замърсени с различни пестициди, но за сметка на това нивата на замърсителите в конвенционалните продукти, предлагани в магазините, били напълно в сферата на допустимите граници за безопасност.

Тоест, дори и продуктите да не са с етикет органични, те не са опасни и застрашаващи здравето.

Друго изследване на учени от "Оксфорд" пък установило, че производството на биологични храни води до генериране на повече емисии на парникови газове отколкото при обикновените продукти.

Това обаче не означава, че в биоземеделието няма бъдеще и нещата не могат да се променят към по-добро, ако се положат нужните усилия и науката продължава да намира нови начини за опазване на околната среда и намаляването на замърсяванията.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти