Мъжете да са нащрек

Става нещо нередно
Снимка: Thinkstock

Обширно испанско проучване, цитирано от британския сайт "Dailymail.co.uk", разкрива, че неправилното хранене и лошият начин на живот са основните причини за намаляването на качествените характеристики на семенната течност с близо 40% за последните десет години.

Учените коментират, че дори и при съвсем младите мъже качеството на спермата се редуцира с два процента с всяка изминала година.

В анкетата са участвали над 200 представители на силния пол между 18- и 23-годишна възраст, като става ясно, че ако през 2001 г. в 1 мл сперма са се съдържали 72 милиона сперматозоида, то през 2011-та - те са спаднали до 52 милиона.

"Изследването дава данни за качеството на спермата, а не за плодовитостта, така че тези показатели не означават, че броят на импотентните мъже се е увеличил", споделят експертите от Пиренеите.

Те допълват, че най-важният фактор за добрите параметри на семенната течност са свързани с балансираното и здравословно хранене (включващо ядки, риба, фибри, яйца, плодове и зеленчуци), а често причина за по-малкия брой сперматозоиди се оказва и прекалено стегнатото бельо.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти