Мъхнато и ароматно - дюля

Мъхнато и ароматно - дюля
Снимка: netinfo

Дюлята - Cydonia oblonga, е единствен представител на рода Cydonia. Това е широколистно листопадно растение, което прилича на храст или невисоко дърво. Подобно на други розоцветни растения, дюлата освен същинските плодове образува и лъжлив "крушовиден" или "ябълковиден" плод.

Като овощна култура, дюлята е била позната от дълбока древност - около2000 г. пр. н. е. За нейна родина се смята Кавказ или Северен Иран. Там тя и сега се среща в диво състояние. Но нейните плодове са едри едва колкото орех и не могат да се ядат. От там през седми век пр. н.е. този мъхав и много ароматен плод е пренесен в Гърция, Рим, Тракия. Днес тя е разпространена из целия свят, но се отглежда най- вече в средиземноморските държави, на Балканския полуостров, в някои страни от Азия и САЩ.

Дюлевият плод е богат на захари (предимно фруктоза), на органични киселини, пектинови вещества, слузести вещества и целулоза. Има много витамини - най-силно е присъствието на РР, С и Е. От минералните соли, най-голям дял се пада на калия, следван от калция и фосфора. От микроелементите впечатлява изобилието на мед - 140мг на 100гр плод.

От органичните киселини в най-голямо количество е ябълчната, след което се нарежда винената. Етеричните масла придават специфичния приятен аромат на плода, а пектиновите вещества са със силно изразен благоприятен ефект върху стомаха и червата.

Именити древни лекари Хипократ, Гален, Авицена са предписвали пресни дюли, сок или мармалад от тях като ободряващо, апетито възбуждащо средство и при различни стомашни смущения. Отвара от дюлеви плодове и семена и днес се препоръчва при стомашни разстройства и кръвотечения.

Лечебният ефект се дължи на пектиновите и дъбилни вещества. За болните от белодробна туберкулоза дюлята е особено полезна, а пък печена се препоръчва като затягащо средство.

Как да я избирате
Избирайте плодове, които са големи, твърди и жълти, без зелени участъци.

Съхранение 
Не изискват специални начини на съхранение

Употреба 
Поради високото си съдържание на пектин, дюлята се използва най-вече за приготвяне на мармалади, желета и сладка. Обелете я и й извадете сърцевината.

Приготвяне
При печене е готова след около 50 минути, а при варене за около  около 10-15 минути.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти