Мъхнато и ароматно - дюля

Мъхнато и ароматно - дюля
Снимка: sxc.hu

Дюлята - Cydonia oblonga, е единствен представител на рода Cydonia. Това е широколистно листопадно растение, което прилича на храст или невисоко дърво. Подобно на други розоцветни растения, дюлата освен същинските плодове образува и лъжлив "крушовиден" или "ябълковиден" плод.

Като овощна култура, дюлята е била позната от дълбока древност - около2000 г. пр. н. е. За нейна родина се смята Кавказ или Северен Иран. Там тя и сега се среща в диво състояние. Но нейните плодове са едри едва колкото орех и не могат да се ядат. От там през седми век пр. н.е. този мъхав и много ароматен плод е пренесен в Гърция, Рим, Тракия. Днес тя е разпространена из целия свят, но се отглежда най- вече в средиземноморските държави, на Балканския полуостров, в някои страни от Азия и САЩ.

Дюлевият плод е богат на захари (предимно фруктоза), на органични киселини, пектинови вещества, слузести вещества и целулоза. Има много витамини - най-силно е присъствието на РР, С и Е. От минералните соли, най-голям дял се пада на калия, следван от калция и фосфора. От микроелементите впечатлява изобилието на мед - 140мг на 100гр плод.

От органичните киселини в най-голямо количество е ябълчната, след което се нарежда винената. Етеричните масла придават специфичния приятен аромат на плода, а пектиновите вещества са със силно изразен благоприятен ефект върху стомаха и червата.

Именити древни лекари Хипократ, Гален, Авицена са предписвали пресни дюли, сок или мармалад от тях като ободряващо, апетито възбуждащо средство и при различни стомашни смущения. Отвара от дюлеви плодове и семена и днес се препоръчва при стомашни разстройства и кръвотечения.

Лечебният ефект се дължи на пектиновите и дъбилни вещества. За болните от белодробна туберкулоза дюлята е особено полезна, а пък печена се препоръчва като затягащо средство.

Как да я избирате
Избирайте плодове, които са големи, твърди и жълти, без зелени участъци.

Съхранение 
Не изискват специални начини на съхранение

Употреба 
Поради високото си съдържание на пектин, дюлята се използва най-вече за приготвяне на мармалади, желета и сладка. Обелете я и й извадете сърцевината.

Приготвяне
При печене е готова след около 50 минути, а при варене за около  около 10-15 минути.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

В каквa роля сте през тази учебна година?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент