Можем ли да погрознеем от стрес

Можем ли да погрознеем от стрес
Снимка: Thinkstock

Знае се, че стресът влияе зле не само на нервната ни система, но и цялостното ни здравословно състояние. Освен това обаче, той може да съсипе и красотата ни.

Според дерматолога д-р Мери Лупо, цитирана от Kozmetikata.com, различните видове стрес могат да предизвикат и различни реакции, но кожата е първият индикатор за наличието му.

"Стресът може да се прояви под формата на пъпки, зачервяване или петна. Кожата губи здравия си вид и става бледа и "безцветна", споделя д-р Лупо.

Епидермисът винаги реагира на стреса, като реакциите могат да варират в голямо разнообразие – поява на пъпки, розацея, екзема, петна, зачервяване, изсушаване и т.н..

Нека разгледаме няколко различни начина, по които стресът се отразява на епидермиса.

*Стресът може да предизвика пъпки, зачервяване или прекомерно омазняване

*По време на стрес, сърцето бие по-учестено и дишането става по-неравномерно. Това води до понижаване нивото на кислород в кръвообращението, в следствие, на което се освобождават повече свободни радикали, които унищожават колагена и еластина в кожата

*Продължителното напрежение, може да доведе до агресивна реакция на кожата, като поява на екзема

*Стресът намалява количеството естествена влага в кожата и да я направи суха и обезцветена

*Хормонът на стреса – кортизол се увеличава, под въздействието на ежедневно напрежение, като причинява омазняване на кожата. Това води до запушване на порите със себум и съответно – до акне.

"Мастните жлези са стимулирани да произвеждат повече мазнини, причинявайки акне и дерматити, тъй като процеса на възстановяване на клетките е забавен." - обяснява д-р Лупо. Освен това, тя посочва и факта, че повишеното ниво на кортизол въздейства и върху други части на тялото.

"Кортизолът влияе върху метаболизма и задържането на сол. Това може да предизвика загуба на мазнини на някои места от тялото и трупане – в други."

Освен всичко, стресът води и до изтъняване на косата.

Под въздействие на силна уплаха или сериозно напрежение, косата може да се измени значително.

Това се случва особено често по време на бременност, заболяване или менопауза. Когато агресивното въздействие на стреса бива туширано, косата може да започне да възвръща нормалното си състояние.

Стресът може да бъде различен в зависимост от това, какво го предизвиква – ежедневно напрежение (от работата, например) или постоянен страх от нещо (като заболяване).

Веднъж установили причините, опитайте да се борите с тях. За целта е необходимо да установите кое върши работа във вашия случай – спортуване, повече сън, по-добър режим на хранене и т.н.

Ако успеете да промените ежедневието си, ще бъде добре за вашето здраве, а това ще се отрази и на кожата ви. Имайте предвид, че дори върху кожата ви да няма ясни белези на стрес, той подхранва свободните радикали.

*Допълнителен съвет:
При условие, че кожата ви реагира твърде агресивно с неприятни явления като акне, например, посъветвайте се с лекар. Той може да ви препоръча хапчета кортизон, който намалява нивото на кортизола.

"Добре балансираната диета, достатъчно сън и периодично спортуване могат да помогнат на тялото да отстоява на атаките на стреса." - казва д-р Лупо.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти