Моринга - „дървото чудо“, което може да ни подмлади

дърво
Снимка: Thinkstock

Моринга е наричано „дървото чудо“. Това е така, защото всяка една негова част – от кората до корените има лечебни свойства, и в продължение на много години е използвано като лек за много заболявания. То вирее в Африка, Индия, Пакистан и Непал, но се среща и из целия свят.

Растението подпомага предотвратяването на усложнения, дължащи се на стареене и естествени хормонални промени.

Листата на морингата имат високо съдържание на съединения, които забавят тези процеси на стареене. А маслото от моринга регулира отделянето на себум и намалява подпухналостта на кожата. В допълнение, то почиства кожата, възвръща естествения й блясък и сияйност.

Поради противовъзпалителните си свойства дървото се използва при проблеми с храносмилането, неразположения и инфекции. В допълнение, то се използва и за отстраняване на миризми, възпаления на кожата, като акне и пърхот. В западните страни изсушените листа се продават като хранителни добавки, под формата на прах или капсули.

То съдържа хлорогенна киселина, която помага да се контролират нивата на кръвната захари позволява на клетките да приемат или да отделят глюкоза. Проучване сред 30 жени е показало, че приемането на 7 грама прах от листата на моринга на листа всеки ден, в продължение на три месеца намалява нивата на кръвната захар със средно 13,5%.

дърво
Снимка: Thinkstock

Морингата е изключително важна за здравето на мозъка. Дървото е полезно за поддържане на високи нива на енергия, като помага в борбата с умората, ниско либидо, депресия, чести смени на настроението и безсъние.

Растението съдържа високи концентрации на полифеноли в листата и цветята си, които предпазват черния дроб от окисляване, токсичност и увреждане. Маслото му може да възстанови чернодробните ензими до нормални нива, намалявайки оксидативния стрес и увеличавайки съдържанието на протеин в черния дроб.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти