Могат ли хормоните да забавят стареенето

Могат ли хормоните да забавят стареенето
Снимка: netinfo

Производството на хормони в човешкия организъм намалява с възрастта - това отдавна е доказано. Затова и преди време в науката бе лансирано схващането, че ако по изкуствен път даден индивид поддържа по-високо ниво на хормоните, той ще старее по-бавно.

Звучи логично, но само на пръв поглед, защото според данни от последните изследвания на американски учени от щата Минесота това съвсем не е така.

Специалистите са наблюдавали два вида хормони - дехидроепиандростерон (DHEA), който се изработва от организмите и на двата пола, и мъжкия тестостерон.

След навършване на 30-годишна възраст нивото на тези съединения започва да намалява, като съответно стартира и стареенето на организма. На мъжете и жените, участници в експеримента, в продължение на две години са били давани лекарства, съдържащи DHEA.

Първоначалните резултати наистина са показали, че хората с високо съдържание на DHEA в кръвта живеят по-дълго в сравнение с останалите. След натрупването на достатъчно представителни данни за DHEA и за тестостерона истината се е оказала съвсем друга.

Например част от доброволците от мъжки пол са приемали тестостерон в малки количества, а част от лекарствата е била заменена с плацебо, т.е. те не са съдържали никакви хормони. Нито участнците в изследването, нито лекарите, събирали данните, са имали информация за приеманите от пациентите лекарства.

Резултатите след две години работа показват, че качеството на живот, работоспособността и сексуалното желание на всички участници са се запазили на еднакво ниво без значение към коя група са били те.

Това е достатъчно доказателство медиците от клиниката да твърдят, че всички научни твърдения за забавяне на стареенето в резултат на повишени нива на хормони са лишени от реални обосновки.

От друга страна авторите на експеримента посочват, че засега при прилагането на такива хормонални методи не се наблюдават странични ефекти, но не могат да бъдат дадени гаранции, че такива няма да се появят след пет или десет години.

Затова и учените препоръчват човек да се придържа към утвърдените методи за здравословен живот - физическа активност, съчетана със здравословно хранене и добър сън.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти