Младите българи водят застоял живот

Младите българи водят застоял живот
Снимка: Thinkstock

Само 21% от българите над 18 г. покриват някаква минимална физическа активност, необходима за поддържане на добра форма (т.е. поне 10 000 крачки дневно), а при българчетата между 11 и 17-годишна възраст, физически активни са 74,1%.

Това обяви на пресконференция доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Доц. Ханджиев посочва за сравнение, че в световен мащаб физически активни са 23,3% от хората над 18 г. и 80,7% от децата. Според него българчетата прекарват най-много време пред телевизионния екран, компютъра или лаптопа - средно по 25 часа седмично, което води до недостатъчна физическа активност и е предпоставка за затлъстяване.

Според доц. Ханджиев най-добрата превенция срещу затлъстяването са образователните програми за деца и родители, а не налагането на данъци върху храните.

България е на пето място в Европа по отношение на детското затлъстяване според констатациите на Европейския конгрес по затлъстяване в Прага. Пълнотата в детската възраст е предпоставка за развитие на тежки заболявания в бъдеще - затлъстяване, захарен диабет и т.н.

През 2014 г. по света е имало 2 млрд. души с наднормено тегло. През 2025 г. те ще бъдат 2,7 млрд.

Д-р Илко Семерджиев, почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването, посочи, че с данъци, ефект върху възпитаването на навици за здравословен и балансиран начин на живот, не се постига.

В 11 от 25 страни са направени опити или се е въвел някакъв вид данък върху определени храни, но тази мярка не е повлияла позитивно върху нивата на затлъстяване.

По тази причина някъде данъкът вече е отменен, а в други страни - отмяната е планирана.

Ако такъв данък бъде въведено, според проучвания на индустрията, биха били закрити 1500 - 4200 работни места и оборотите биха намалели с над 300 млн. лв.”, обобщи бившият здравен министър.

Той припомни, че нови данъци се предлагат от финансовите министри и се съгласуват със заинтересованите страни. Според него по-скоро има нужда от целенасочена политика в областта на храненето. “Ако трябва да говорим за сериозни проблеми, свързани с храненето, не затлъстяването, а недохранването е по-сериозният проблем”, обяви д-р Семерджиев.

Той цитира данни от последния доклад на Института за модерна политика „Социално-икономически права и уязвими групи през 2015 г”., в който се сочи, че стойността на Международния индекс на глада за България е 8,5 пункта.

Това нарежда България на челна позиция сред европейските държави по степен на недохранване на населението. За сравнение ситуацията в България е по-лоша от тази в Румъния, където индексът е 5.3, Сърбия – 7.1, в Македония – 5.9, а в Босна и Херцеговина, Черна гора и в Хърватска е под 5. “А това е още едно доказателство за лошо управление”, коментира данните д-р Семерджиев.

Не може да се говори за „вредни храни“, а за вредни хранителни навици и вредни количества”, заяви доц. Николай Ризов, водещ специалист по химия на храните. Той обясни, че за едни групи хора определени храни могат да бъдат нездравословни, но за други - те да са жизнено необходими.

Прочетете още:

Проблемът със затлъстелите български деца

Наднорменото тегло – проблемът на българките

Неправилните диети вредят на костите

И от бедност се затлъстява

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти