Митичната мусака

Митичната мусака
Снимка: Списание "Меню"

На Балканите всичко е общо. След толкова много исторически, културни и етнически преплитания никак не е чудно, че в различни части на полуострова човек намира едни и същи песни, ястия или обичаи.

Разбира се, всеки народ добавя по нещо от себе си и нерядко си присвоява за пред света авторските права над произведението. Затова въпросът за първообраза често изскача във връзка с най-различни теми и кулинарията не прави изключение. И така - коя е оригиналната мусака?

Световната готварска общност отдавна е приела мусаката за типично гръцко ястие и поп културата с пълна сила експлоатира този факт. До степен, че в анимационния филм "Херкулес" на "Дисни" бог Хадес твърди, че се е задавил не с какво да е, а именно с мусака.

Няма начин древните елини да са се радвали на вкусната комбинация от месо и зеленчуци просто защото самото ѝ наименование е с арабски произход и тя се е появила на гръцка територия доста по-късно от времето на Омир, макар и да не е ясно точно кога.

Думата мусака буквално означава "охладен" и в арабския свят под това име се подвизава салата от домати и патладжани, поднасяна като студено мезе. С други думи - ястие, която няма нищо общо с нашата си, балканска мусака. Това обаче е вярно само на пръв поглед - патладжаните и доматите са ключови съставки в гръцката и турската версия, докато у нас, в Румъния, Сърбия и Черна гора доматите са запазени, но са в компанията на картофи.

Ако съдим по използваните продукти, излиза, че кулинарната биография на мусаката е започнала доста късно - все пак нито доматите, нито картофите са били познати в Европа и Азия, преди корабите на Колумб да се озоват на бреговете на новия свят.

Дотук с историческата достоверност на анимационните филми.

Според авторитетни кулинарни източници и енциклопедии най-популярният вариант на мусака - гръцкият, представлява ястие от три слоя, наредени в следната последователност: резени патладжан, задушени в зехтин; накълцано агнешко месо, предварително запържено с лук, чесън, домати и подправки (сред които място намират риган, мащерка, бахар и дори канела); и заливка от сос бешамел със сирене или смес от яйца и кисело мляко.

Специфичното нареждане на пластове и заливката са елементите, по които турската разновидност се отличава от гръцката, макар че и това не е съвсем вярно - има турски рецепти, в които продуктите също се редят на три слоя, като последният се състои от нарязани на кръгчета домати.

Истината е, че мусаката е вдъхновила множество варианти, както по отношение на използваните зеленчуци (слагат се моркови, тиквички, чушки), така и при избора на месо - традиционното агнешко може да се замени с телешко, свинско и даже пилешко. Да не говорим, че може и да е напълно вегетарианска.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кое е вашето сутрешно "гориво"?

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент