Мед от манука – по-добър от антибиотиците

Мед от манука – по-добър от антибиотиците
Снимка: Thinkstock

Вчера ви писахме за невероятните свойства на меда. Днес решихме да ви обърнем повече внимание на един по-специален и изключително полезен вид мед, а именно този от манука!

Според микробиолога проф. Елизабет Хари именно продуктът от манука притежава свойства, превъзхождащи многократно тези на всички останали видове мед.

Медът от манука има най-силно изразените антибактериални и противовъзпалителни свойства, което учените отдават на съдържанието му на водороден прекис и по-високите му нива на един специфичен химикал, наречен метил-глюксал или MGO.

„Не всички видове мед са еднакви, както и не всички видове мед от манука са еднакви“, уточнява проф. Хари и допълва: “Много важно е да използвате натурални пчелни продукти с минимум химическа обработка.“

Екипът на проф. Елизабет Хари е изпробвал антибактериалните свойства на различни видове мед срещу четири от най-разпространените видове бактерии, които се срещат в открити рани.

Експертите са използвали мед от манука (Leptospermum scoparium) или чаено дърво, канука (Kunzea ericoides), известно още като бяло чаено дърво и мед от детелина.

Медът от детелина не съдържа водороден прекис и MGO, докато медът от канука и манука съдържат и двете съединения, като съдържанието им в този от манука е по-високо.

Опитите са доказали, че най-ефикасен в ограничаването на развитието на бактериалните инфекции е бил медът от Манука.

Допълнителни изследвания са показали, че бактериите не изграждат устойчивост към този мед, за разлика от резистентността им към антибиотиците.

„Всичко, което не е антибиотик, но може ефективно да се използва за борба с инфекциите е добре дошло.“, казва специалиста по антибиотична резистентност в Детската болница в Аделаида, Австралия – д-р Джон Тъмидж и допълва:

„Надяваме се в бъдеще приложението на подобни продукти да става все по-масово."

Още не е напълно изучено на какво точно се дължат уникалните лечебни свойства на меда от манука. И докато някои учени се впускат подробно да изследват чаеното дърво и възможността за използването му в производството на лекарства, други учени смятат че тайната се крие в пчелите.

Според тях пчелите, в процеса на производство на мед, концентрират и променят химикалите на растенията като по този начин допринасят за антибиотичните свойства на меда.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти