Малък трик за намаляване на калориите в ориза

Малък трик за намаляване на калориите в ориза
Снимка: Thinkstock

Учени от Шри Ланка откриха начин, с който могат да бъдат намалени приеманите калории при консумация на ориз. Зърнената култура е основна част от менюто на острова.

Специалистите са установили, че когато оризът се свари с една чаена лъжица кокосово масло, а след това се охлади за дванадесет часа в хладилника, то приеманите калории от организма ще са в пъти по-малко.

Вестник "Дейли телеграф" разказва, че за да стигнат до тези изводи, учените правили експерименти с близо 40 вида ориз. Тяхната цел била да се установи как може да бъде увеличена резистентната скорбяла в него.

В крайна сметка те установили, че най-добри резултати се получавали, когато оризът е сварен с малко количество кокосово масло. Идеалните мерки са чаена лъжица масло за половин чаша ориз.

Опитите показали, че след като оризът се вари в продължение на поне 20 минути, трябва да престои в хладилник 12 часа. Това води до увеличаване на несмилаемата скорбяла до десет пъти.

"Тъй като затлъстяването е нарастващ проблем, особено в много развиващи се държави, искахме да намерим решения, които залагат на храната. Открихме, че увеличаването на резистентната скорбяла в ориза е нов подход към проблема", обясни д-р Судаир Джеймс от колежа по химически науки в Коломбо.

Учените установили, че вълшебният ефект за по-малко калории се дължи на факта, че кокосовото масло навлиза в гранулите на скорбялата по време на готвенето и променя строежа им, така че храносмилателните ензими да не им въздействат.

Точно това намалява усвояваните от организма калории. Престоят в хладилника на сварения ориз кара разтворимата част от скорбялата, която се нарича амилоза, да излиза от гранулите по време на желирането.

Така престоят от половин денонощие води до образуване на водородни връзки между молекулите амилоза извън зърната и ги превръща в резистентна скорбяла.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти