Малката зелена бомба, която помага в борбата с холестерола

киви плод храна плодове
Снимка: iStock

Кивито е не само много вкусен плод, а и помага да се премахне холестерола от организма, разказват Gotvach.bg. Плодът е богат е на редица важни микроелементи и минерали, а също така на витамините A, B и C.

Интересен факт е, че само едно киви на ден може да задоволи нуждата на тялото от витамин С. Той от своя страна помага за повишаване на защитните сили и заедно с това увеличава значително устойчивостта на организма към различните видове инфекции.

Ето кои са най-полезните плодове на планетата

Холестеролът се явява важна част от правилната работа на организма, тъй като заема активно участие в редица жизнени процеси. Условно може да се раздели на два вида - добър и лош. Високото ниво на втория може да доведе до редица заболявания на сърдечно-съдовата система и не само.

За да може да се контролира нивото на холестерола в кръвта, лекарите предписват различни медикаменти и препоръчват диета за понижаване на холестерола. Медикаментозната терапия може да се съчетава с народната медицина, тъй като има редица плодове и зеленчуци, които могат да помогнат за понижаването на високия холестерол.

Един от популярните начини за намаляване на количеството лош холестерол в кръвта е редовното консумиране на киви. Актинидинът е уникален ензим, който способства именно за понижаването му. Заедно с това в кивито се съдържа целулоза, която от своя страна помага не само за изгарянето на мазнините, а и за намаляването на холестерола в кръвта.

Естествени начини за понижаване на кръвната захар

Във връзка с понижаването на лошия холестерол след приема на киви са били направени редица експерименти. През 2009 година в Тайланд учените са изследвали мъже и жени на различна възраст, които в продължение на 2 седмици редовно са консумирали по 2-3 плода.

Повторните анализи са показали, че нивото на лошия холестерол в кръвта на участващите в експеримента се е понижило значително и то само за такъв кратък срок. Тези резултати са били потвърдени и от изследователите и норвежките учени през 2014 година.

Ако сте решили така да понижите лошия холестерол в кръвта си, то бъдете готови да ядете киви всеки ден в течение на поне 1-2 месеца. Дори и един пропуснат ден може да забави процеса. Другият важен момент е да приемате кивито 30 минути преди хранене.

Както всеки един плод, така и кивито има своите противопоказания. Най-много трябва да внимават хората, които вече имат някакви проблеми със стомашно-чревния тракт. Съдържанието на голямо количество органични киселини прави кивито противопоказно за пациентите, които имат гастрит с повишена киселинност, тъй като може да доведе до обостряне на заболяването.

Не бива да забравяте, че този плод е доста силен алерген, затова не бива да се консумира, ако имате непоносимост към него.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти