Мака – един от последните посеви на инките

Мака – един от последните посеви на инките
Снимка: Thinkstock

Припомняме ви една много любима наша статия, посветена на непозната мака

Маката често е наричана един от последните посеви на инките. Тази култура е от семейството на репичките и е близък родственик на рапицата и китайското зеле.

Може да бъде открита по високите плата на Андите, където всяко растение е заредено с висока хранителна стойност и богати лечебни качества. Само маката, заедно с още три растения, успява да се развие в суровите условия на района.

В миналото мака била основен хранителен източник в течение на хилядолетия. Племената на инките в Южна Америка го смятали за вълшебен дар, даден им от Андите.

Най-често се използвала като афродизиак, както и за повишаване на детеродната функция. От историческите сведения от онези времена става ясно, че инките приемали завидни количества от растението за повишаване на издръжливостта и силата си преди сражения.

Когато Колумб открил Южна Америка, той се натъкнал на вълшебното растение – Мака. Той го занесъл на испанския крал. От този момент нататък мака се използвала като средство за укрепване силите на кралете.

От древните хилядолетия та чак до наши дни, в Перу момичетата започват да приемат мака още от 3 годишна възраст. Това се прави за да пораснат плодовити и в добро хормонално здраве.

Благодарение на това те остават фертилни дълги години след останалите жени. При тях менопаузата не е придружена с неприятни симптоми.

Днес мака намира множество приложения. Това се обуславя от съдържащите се в нея витамини В, С и Е. Не липсват и минерали – цинк, фосфор, калций,магнезий, желязо, както и ценни ненаситени мастни киселини.

Ползите от мака за либидото са доказани. Тя действа стимулиращо на мъжете, дава повече енергия и издръжливост, както и по-голяма мускулна маса.

Мака се смята за необикновено растение и заради подмладяващия и обновяващ ефект, който има върху жлезите с вътрешна секреция.

Тя доказано стимулира хипофизно-хипоталамусната ос в мозъка.

В резултат на това производството на хормони от яйчниците, тестисите, надбъбречните жлези, панкреаса, щитовидната жлеза и други се завишават.

Mака е естествен продукт, за разлика от останалите хормонални продукти, използвани при подобни симптоми и заболявания. Именно поради това се препоръчва на жени по време или след менопауза, както и след хистеректомия.

Помага още при умора, стрес, горещи вълни, нощно изпотяване.

Не пропускайте нищо от най-новите статии в рубриката ни "Здравословно", като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти