Магнезий – тайната на дълголетието

Магнезий – тайната на дълголетието
Снимка: Thinkstock

Наричат магнезия (Mg) тайната на дълголетието и това никак не е случайно.

Този минерал е жизненоважен, а наличието му в достатъчно количество в тялото допринася за електролитния баланс, нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия, за правилното функциониране на нервната система, на мускулите, за поддържането на нормалната психична функция.

Може би ще се учудите, като разберете, че магнезият взема участие в повече от 300 процеса в човешкия организъм, като най-важните са предаването на нервните импулси, работата на сърцето и мускулите, изграждането на костите.

Затова не е редно да го подценяваме и най-вече – да лишаваме организма си от него.

Специално при дамите той е неизменна част от менструалния цикъл и е необходим както за овулацията и зачеването, така и за безпроблемното протичане на бременността.

От друга страна при бременност нивото на Mg в организма спада значително и повечето гинеколози препоръчват неговия прием като хранителна добавка. Някои специалисти смятат, че допълнителният прием на магнезий по време на бременност благоприятства раждането на бебе с по-висока резистентност на стрес.

В същото време магнезият намалява рисковете от депресия на майката непосредствено след раждането. Кърменето пък предизвиква загуба на магнезий от порядъка на 50 до 75 мг на ден, които майката трябва да навакса, за да се пребори с умората.

При ползване на контрацептиви на базата на естрогени, магнезият се задържа в костите и не циркулира нормално в организма. 

Повечето жени, вземащи таблетки против бременност имат недостатъчно ниво на Mg в кръвта и трябва да се грижат внимателно да си набавят този елемент чрез храната.

По време на критическата възраст женският организъм секретира големи количества естрогени, които имат неблагоприятно влияние върху нивото на магнезия в кръвта и увеличават нервно-мускулната възбудимост. От друга страна, един сериозен дефицит от Магнезий може да доведе до проблеми при минерализацията на костите и остеопороза.

Магнезият е важен микроелемент, който поддържа доброто състояние на кожата и има отношение към младостта на клетките.

Освен това този минерал не се синтезира или съхранява за дълго в организма , затова трябва да се приема редовно и в достатъчно количество.

Витамините от група В подпомагат нормалното протичане на метаболизма, производството на енергия и нормалната сърдечна функция.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти