Лунната диета: как да я спазваме успешно

Лунната диета: как да я спазваме успешно
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Древните гърци вярвали, че материята се състои от четири елемента - въздух, вода, огън и земя.

В днешно време рационалният и безкрайно начетен ум на човека знае, че веществото е изградено от субатомни частици. Но четирите елемнта присъстват в нашата емоционална памет и в ежедневието ни и продължават да бъдат архетипните градивни елементи на реалността, както и референтната система, през която възприемаме тази реалност.

Интуитивно свързваме водата с Луната, с нощната слана, с росата преди изгрев, със сълзите, които си позволяваме да излеем единствено в уединението на нощта, когато само нощното светило остава свидетел на душевните ни терзания.

Никой вече не смята, че вселената е изградена от четири елемента, но все още стихиите са езикът, чрез който се опитваме да уловим, опишем и пресъздадем невидимото вещество, фината материя на душата и духа.

Въздухът е елементът на ума, земята - на тялото, водата - на чувствата, огънят - на волята. Дори в езика ни тази философска матрица за проникване в света на човека личи при описания като: дълбока вода, витае в облаците, въздух под налягане, кибритлия, огън жена, благодатна почва...

В астрологията елементите са базата, на която стъпва цялото това познание и система за разбиране на живота. Безкрайно любопитно е, че водният елемент най-тясно и естествено се съотнася с Луната, управителка на водния знак Рак.

До 60-те години на 20-и век се смяташе, че на Луната няма вода - тя е скала, по чиято повърхност не може да се задържи нито капка поради липсата на защитна атмосфера, която да предпазва от слънчевата радиация.

Малко след това стана ясно, че под повърхността на тъмната страна и в районите на кратерите, които остават в перманента сянка, замръзнала вода най-вероятно има. Но въпреки това на Луната едва ли можем да гледаме като на особено мокро място от позицията на научното възприятие.

Но нашето взаимоотношение с нощното светило е много по-дълбоко и съкровено от поназнайването на някакви сухи научни факти. Луната живее във въображението ни чрез променливите форми, които вае върху утробата на черното звездно небе. Заради Луната будуваме, полудяваме, вием, ставаме лунатици. Тя разбужда архаични енергии и подземни чувства.

За живота на човеците в земни тела с фантазии, копнежи и емоции, подхранвани от онова, което произтича на планетата Земя и в околното ѝ пространство, няма значение буквалистичната липса на вода на Луната.

Значение има нейната мистериозна дифузна светлина нощем, мрачната ѝ липса при новолуние, кървавото ѝ присъствие при затъмнение, уюта на прегръдката ѝ в безсънните нощи. Луната движи душевните ни флуиди.

Но тя ни въздейства и доста по-пряко и осезаемо. Луната диктува цикъла на приливи и отливи. В миналото, когато хората живеели в много по-плътен контакт с природата, а жизненото им пространство не било замърсено от шум, светлини, стрес и анонимност, жените в една общност преживявали синхронизиране на месечния цикъл, който пък бил в пълно съответствие с цикъла на Луната.

Луната влияе върху флуидите в тялото - водата, лимфата, кръвта. Силно ранена Луна (особено във водни и земни знаци) в рождената карта може да е отговорна за склонността да се задържа вода, за вяла лимфна система, която да възпрепятства бързото изхвърляне на токсините от тялото.

Когато се планира операция, не е препоръчително Луната да се намира в знака, който управлява оперирания орган, понеже това може да предизвика по-обилно от обичайното кървене.

Когато съблюдаваме хранителен режим, е добре да се съобразяваме с фазите на Луната, за да подпомогнем процеса на регулиране на водния, лимфния и хормоналния баланс в организма.

Все по-голяма популярност добива лунната диета, като стартова позиция за започване на отслабващ режим, както и като средство за поддържане на добрия тонус на организма.

Тя представлява олекотен хранителен режим в дните на лунните фази - предимно на течности като вода, чай и прясно изцедени сокове. Трябва да се има предвид, че чаят е диуретик и за да се противодейства на обезводняващия му ефект, трябва да се приема по-голямо количество вода. С прясно изцедените сокове също трябва да бъдем внимателни, като е добре да не се изпиват наведнъж твърде големи количества - до 500 мл на час и половина - в противен случай се натоварва черният дроб.

Плодовите сокове трябва да се приемат преди обед, а за следобед и вечерта да се оставят зеленчуковите, защото плодовата захар занижава чувствителността на организма към инсулина, а колкото по-ниски са инсулиновите нива, толкова по-лесно ще се справим с разграждането на мазнините през нощта.

Естественият ритъм на организма спрямо фазите на Луната предполага настройка към усвояване - на минерали, витамини и други жизнено важни елементи - по време на нарастваща Луна, от новолуние до пълнолуние. След пълнолуние започва цикъл на изхвърляне на излишъците и токсините.

Затова е особено благоприятно и подходящо да се започне разтоварващ или специфичен хранителен режим в периода след пълна Луна. Тогава най-бързо и плавно се свалят килограми. Забравете за твърдите храни и пийте много вода и чайове - зелен, глухарче и слалвия - те имат детоксикиращ ефект. Наблегнете на зеленчуковите сокове.

Една седмица по-късно, когато Луната е в последна четвърт, минете отново на по-олекотен хранителен режим. Тук се включват твърди храни, но се ограничете до сезонни плодове или зеленчукови салати. Пийте много вода.

Следващата фаза на Луната е новолунието. Също като при пълнолунието твърдите храни са забранени, но през целия ден приемайте вода, плодови и зеленчукови сокове, и чайове.

През последната, четвърта седмица от месеца следва първата четвърт на нарастващата Луна. Тогава отново преминаваме на плодове или зеленчукови салати по избор.

И накрая е необходимо да направим няколко важни забележки:

1. Винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар или квалифициран диетолог, преди да предприемете каквито и да е драстични за вашия организъм промени в начина ви на хранене. Правете лунната диета под вещо наблюдение, поне в началото.

2. Можете да потърсите информация за фазите на Луната в интернет. Всяка седмица има един ден, в който Луната преминава от една четвърт в следваща. Това е ключовият ден, в който изпълнявате лунната диета. Започвате я един час преди началото на фазата и приключвате един час след същия час на началото на другия ден.

Пример: Ако фазата на Луната е точна в 13:36 на 2 юни, то вие започвате в 12:36 на 2 юни и приключвате в 14:36 на 3 юни. Общо 26 часа постене.

За да прогнозираме как ще се отразява на индивида лунната диета, е важно да знаем знака на Луната в рождената карта. Не трябва да забравяме, че тези прогнози са твърде генерализирани.

Но в общия случай Луни в знаци като Овен, Близнаци, Стрелец, Лъв ще горят килограми бързо. По-бавно и затормозено ще се случват нещата при Луните в Телец, Рак, Скорпион, Козирог.

Въздушните Луни - Близнаци, Водолей, Везни - ще изпитват най-силно нервно напрежение.

Огнените Луни - Лъв, Овен, Стрелец - ще постигат най-скоростни резултати, но трудно ще ги задържат.

Водните Луни - Риби, Рак, Скорпион - лесно ще се обезкуражават и напрежението ще тушират, като посягат към сладкото.

А земните - Телец, Дева, Козирог - трудно ще се решават на каквито и да било диети, дълго ще се съпротивляват, но решат ли, ще упорстват и ще постигат най-трайни резултати.

Хората с Луна в Дева да внимават със стомашни неразположения като колити и гастрити.

Прочетете още за хороскопите:

Чистене на организма по фазите на Луната

Планетата, която изгрява, е богът, който ти помага

Ретрограден Меркурий във Везни: Какво да очакваме

Днес Юпитер навлиза в Дева. Как ще се отрази това на зодиите?

Започна ретроградната Венера. Какво ни предстои?

Рожденият хороскоп или този на зачатието е валидният?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти