Лешникът - мой приятел

Лешникът - мой приятел
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Не само катеричките заслужават привилегията да похапват лешници. Освен, че ядката зарежда с енергия тялото през целия ден, тя е изключително ценна за жизнения ни тонус, защото крие под черупката си много повече тайни и ползи.

Най-старите данни за лешника идват от древни времена, като първите, които са го използвали като земеделска култура, са били древните гърци и римляните. За тях той е бил символ на здраве, мир, богатство и власт.

Здравословни факти
Лешникът е плодът на дървото леска. Ядките са богати на мононенаситени мастни киселини като олеинова, както и основни мастни киселини - линолова киселина, които помагат за понижаването нивата на лошия холестерол и съответно благоприятстват  увеличаването на добрия холестерол.

Изобилстват откъм фибри, витамини, като витамин Е и минерали като манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, фосфор, цинк и селен. Това ги прави изкючително полезни и подсилващи имунната система в сезона на вирусите и настинките. Въздействат благоприятно на липидите в кръвта, като по този начин защитават от сърдечно-съдови болести, инсулт и рак.

Добра новина за бъдещите майки! Лешниците са изключително богати на фолиева киселина. В 100 г пресни ядки съдържат 113 мкг от нея. Тя е важен витамин, който помага за предотвратяване на мегалобластна анемия и най-важното, дефекти на невралната тръба в новородените. Освен това е и много добър антиоксидант.

Маслото, което се добива от лешника, има нежен аромат и отличен вкус. Освен това притежава стягащи свойства, с което помага в поддържането на кожата като я  защитава от изсъхване. Маслото се прилага  и в готварството, ароматерапия, фармацевтичната и козметичната промишленост.

В кулинарията...
Лешниците се предлагат в търговските вериги под различни форми. Можете да откриете само ядката – изпечена и осолена, подсладена или напълно сурова. Когато плодът е с черупка, той може да се съхранява на хладно и сухо място в продължение на години без това да се отрази на хранителните и вкусовите  му качества.

Все по-често лешникът се използва и като съставка за различни по-екзотични салати в комбинация с други, нетрадиционни за нашата трапеза, ядки. Много миксове с овесени ядки включват черупковия плод в съдържанието си, за да осигурят на тялото пълен енергиен заряд още от закуската.

Най-съблазнителните приложения на лешниците са в сладкарската индустрия. Големите производители на шоколади, бисквити, сладкиши и торти не пропускат възможността да създават апетитни "дуети" между какаовите продукти и вкусната ядка.

Ако имате алергия към фъстъци и производните им продукти, лешниковото масло е добър техен заместител, който обаче е малко по-калоричен.

За алергията към лешници
Някои хора развиват свръхчувствителност към белтъците, съдържащи се в ядката. Такива алергии възникват най-често в детството, когато организмът все още не е укрепнал и изградил необходимия имунитет.

Досегът до лешникови продукти невинаги завършва с фатални симптоми, но ако сред вас има алергични към черупковия плод, по-добре да ги наблюдавате само отдалеч, като например реклама на шоколад по телевизията.

Повечето производители вече ясно информират потребителя дали в съдържанието на дадена храна би могло да има следи от алергенните ядки, така че контролът върху здравето ви в този случай е изцяло във ваши ръце.

В момента основни страни производителки на лешници са Италия, Испания, САЩ и Турция.

Ако все още не сте се заредили с полезната ядка, направете го по най-бързия начин. Не прекалявайте, хапвайте най-много по една шепа на ден и ще забележите благоприятните въздействия върху себе си. Лешникът идеално ще се впише във вашия начин на живот и ще се превърне във ваш верен приятел.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти