Лесен ежедневен йога комплекс

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Здравейте, приятели!

След дългата лятна ваканция, която направихме днес, съм ви подготвила една по-пълна, но лека серия асани.

Може да я използвате като самостоятелна или подготвителна практика ежедневно. Независимо дали ще правите само нея, или ще я ползвате като загряващ комплекс преди асаните или програмата, която сте избрали, знайте, че е много важна.

Загрявката има за цел да настрои тялото за дейностите, които му предстоят. Тя подготвя основните стави и отпуска мускулите на тялото.

Ползите от нея включват повишаване на температурата в тялото, помагат за обмяната на веществата, засилват кръвообращението и снабдяват с повече кислород. Точно затова е добре да предшества всяко физическо натоварване. Студената мускулатура не е податлива на разтягане и има голяма вероятност да се получат контузии и травми.

От йога най-често за загряване се използват трите серии паванмуктасана, както и слънчевия поздрав. Но ви предлагам да опитате тази сборна серия от движения и пози, които съм подбрала поне веднъж и дори без да включвате други асани в програмата ви, ще почувствате ефекта.

Ще усетите как след това всичките ви движения стават по-координирани, ще отстраните енергийните блокажи в тялото ви и ще повишите самосъзнанието и самочувствието ви. Правете упражненията осъзнато, като се съсредоточавате в движенията и съчетаването им с дъха. Около 10 бавни повторения за всяко упражнение са достатъчни.

| Прочетете още: Йога стречинг |

За начало седнете в лесна поза с кръстосани крака и изправен гръб и осъзнайте как се чувства тялото ви. Опитайте се да го държите гърба изправен през цялото време.

Започнете с кръгови движения на врата - по 10 в двете посоки, като вдишвате, когато главата е назад, а издишвате, когато брадичката е надолу към гърдите.

Направете също няколко кръга с раменете в двете посоки.

Хванете пръстите или ги преплетете зад врата. Вдишайте в средата и с издишване изтеглете ръцете в едната посока, после в другата. 

Сложете ръце на коленете и започнете кръгови движения от кръста, като вдишвате, когато се движите от едното коляно към другото със свити в лактите ръце и издишвате назад, докато завършвате кръга с изпънати лакти.

С вдишване вдигнете ръка нагоре и с издишване се наклонете, докъдето можете. Повторете на другата страна.

Прочетете още: Лесен 10-минутен йога комплекс |

Сега съберете стъпалата и правете махове с двата крака едновременно. Гърбът отново да е изправен!

Стъпете на ходилата. Вдишайте и с издишване отпуснете колене на една страна, а главата обърнете на срещуположната. После повторете на другата посока същото, докато направите 10 повторения.

Подпрете се с ръце отзад. Вдишвайки, извийте глава, рамене и гръб назад, издишвайки - ги отпуснете надолу. Брадичката може да опре гръдната кост.

Сега изправете гърба, врата и главата без усилие. Протегнете напред краката и си починете. Опората е върху ръцете. Лактите са изпънати. Затворете очи и отпуснете цялото тяло в позата.

Прочетете още: 7 асани при дископатия |

Оттук отново стъпете на ходилата със свити колене и успоредни бедра. С вдишване повдигнете ханша нагоре. С издишване го върнете на земята. Не забравяйте да повтаряте всичко по десетина пъти и да съчетавате дишането с движението! Мислете също за тази част от тялото, която натоварвате.

Легнете по гръб и след кратка почивка започнете да повдигате с вдишване краката един по един, а с издишване да ги сваляте на земята. Опитайте после с двата крака едновременно.

Отново от легнало положение свийте единия крак и поставете ходилото му върху коляното на изпънатия. Вдишайте и с издишване извийте коляно в едната посока, а глава - в противоположната. После на другата страна. Отлепяйте ханша от земята. След 10 повторения сменете краката.

Прочетете още: 5-те най-големи ползи от йога |

Прегърнете двата крака и се залюлейте наляво и надясно.

После напред и назад. Така ще тонизирате гръбначния стълб и ще си направите сами масаж.

Седнете за малко с кръстосани крака и изправен гръб, както започнахме. Отпуснете ръце на коленете и осъзнайте как се чувствате след края на практиката ни. Надявам се - много добре! Благодаря ви, че правихме йога заедно!

Намасте!

Очаквайте следващата седмица тема за йога за бърз метаболизъм. 

Прочетете още:

Йога за по-лесно забременяване

Йога за по-добър секс

Йога при диабет

4 асани за вечна младост

Да изгоним стреса с йога

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти