Лекарят сред зеленчуците: доматът

ф
Снимка: Thinkstock

Лятото е любимият ни сезон, не само заради топлото време и слънцето, но и заради голямото разнообразие от сезонни зеленчуци, които ни се предлагат. Доматите, например, са абсолютният фаворит в почти всички летни и свежи ястия и салати.

А знаете ли всъщност колко са полезни те?

Тези зеленчуци са много богати на фибри, витамини и минерали. Те са отличен източник на витамини А, В6, С и К, фолиева киселина и тиамин. Те са също добър източник и на калий, манган, магнезий, фосфор и мед.

Дори един домат само може да осигури около 40% от дневната доза витамин С. А витамин С е естествен антиоксидант, който предотвратява свободните радикали да увреждат системите на организма. Калият в този зеленчук играе жизненоважна роля за поддържане на здрава нервна система, а желязото е от съществено значение за поддържане на нормалното кръвообращение. Витамин К, пък, е от съществено значение за съсирването на кръвта.

Доматът подобрява работата на сърцето, като помага за по-ниското кръвно налягане, поради високото си съдържание на калий.

Комбинираното действие на желязото и витамин С, които се съдържат в доматите спомагат за синтезирането на хемоглобина и формирането на нови червени кръвни клетки, като по този начин помагат за предотвратяване или лечение на различни видове анемия.

ф
Снимка: Thinkstock

Поради високото съдържание на антиоксиданти, органични киселини и други основни хранителни вещества, доматът е истински еликсир на здравето.

Според проучвания ликопенът, който се съдържа в него, може да играе роля в предотвратяването на някои видове рак.

Доматите помагат за доброто храносмилане и предотвратяват както запек, така и диария. Това се дължи на голямото количество фибри, което съдържат.

ф
Снимка: Thinkstock

Приемът на домати намалява инфекциите на пикочните пътища, както и рак на пикочния мехур. Освен това елиминира токсините от организма, както и излишната вода, соли, киселина и някои вредни мазнини.

Доматите помагат за поддържането на здрави зъби, кости, коса и кожа. Локалното приложение на доматен сок, пък, е известно, че лекува тежки слънчеви изгаряния.

ф
Снимка: Thinkstock

Ежедневната консумация предпазва кожата от стареене и вредното влияние на ултравиолетовите лъчи.

Така че ако се чудите какво да хапвате, за да сте здрави и да имате комплексна защита, заложете задължително на вкусния и свеж домат, който смело може да бъде наречен лекарят сред зеленчуците заради комплексните си ползи. А сега го има и в огромни количества. Да се възползваме!

ф
Снимка: Thinkstock

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти