Лек срещу стареене и стрес? Бира!

Лек срещу стареене и стрес? Бира!
Снимка: Thinkstock

Добри новини за всички почитатели на бирата!

Тя има свойствата да потиска процеса на стареене и да намалява стреса. Още през Средновековието лечителите са давали бира с отвара от мента за лекуване от лоши мисли и безсъние.

Според данни от проведени наскоро научни изследвания умерената консумация на бира - до един литър на ден за мъжете и до 0,5 литра за жените, повишава качеството и продължителността на живота, а общата смъртност намалява с 10-20%, съобщават от Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Според учените една от основните причини за това е наличието на изключително полезната, но много рядка молекула никотинамид рибозид (Nicotinamid ribosid).

Освен в пивото, тя се съдържа само в млякото и млечните продукти. Счита се, че никотинамид рибозид подобрява функциите на митохондриите, които са пряко свързани с процеса на стареене на клетките.

Това ново откритие допълва вече известните факти, че комбинацията от четирите здравословни елемента - физическа активност, непушене, умерена консумация на бира и ежедневен прием на плодове и зеленчуци, се равнява на подмладяване с 14 години от реалната календарна възраст.

Разбира се, голямо влияние оказват социалната среда и положителните емоции, които могат да забавят стареенето.

Във връзка с това е интересно да се знае, че пивото не съдържа мазнини и холестерол, а съдържа лесно усвояеми захари и по-бавно усвояеми декстрини. Това го прави естествена част от здравословната диета за отслабване.

Резултатите от изследванията показват, че въглехидратите в бирата са по-малко от тези в млякото и с по-тесни граници от съдържащите се във виното, мазнините в пивото и виното са незначителни, докато в млякото са около 3 g/100 ml; витамините в бирата и млякото са 2-2,5 mg/100 ml, а във виното – 0,1-0,4 mg/100 ml; не на последно място - в пивото антиоксидантите са 20-60 mg/100 ml, във виното – 30-74 mg/100 ml, докато в млякото не са налични.

Благодарение на умерената употреба на бира човешкият организъм си набавя и специфичните вещества, съдържащи се единствено в хмела.

Хмеловата съставка ксантохумол е много по-силен антиоксидант от тези, установени във виното, зеления чай и продуктите от соя. Полифенолите и хмеловите горчиви вещества показват широк и необикновен спектър на здравословно въздействие върху човека от антимикробно и противовъзпалително до антираково и противомутагенно.

Хмелът намалява стреса и "отключва" ендорфините, които са хормоните на щастието.

Неслучайно още през Средновековието лечителите са давали бира с отвара от мента за лекуване от лоши мисли и безсъние.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти