Легенди за майонезата: френско-испанска приказка за най-изключителния деликатес сред сосовете

t
Снимка: Thinkstock

Дори и пълен аматьор в кухнята без съмнение познава този изключителен деликатес сред сосовете. И най-неизкушените в кулинарията са чували и са опитвали майонезата. В България, а и в повечето страни по света, тя е е сред най-консумираните продукти. И въпреки това историята ѝ ни е толкова слабо позната.

За произхода на майонезата има няколко версии. Най-разпространената я свързва с Испания. Според тази история вкусният сос се е появил през 18 век в град Маон, столица на Менорка, която по това време била под владение на маршал Ришельо. Един от неговите готвачи, докато приготвял поредния банкет, се оставил да го води творчеството и само с два продукта - олио и яйца, дал началото на “маонеза”.

Една друга история пък тръгва от Франция, откъм Байон в Атлантическите Пиренеи, където е съществувала прочута рецепта със сос Байон или байонезен сос.

t
Снимка: Thinkstock

Друга легенда я свързва с град Маньон в Аквитания, където един известен готвач измислил рецептата и я нарекъл “маньонеза”.

И накрая, споменава се също и за друг готвач, близък до генерал МакМахон, роден във френския град Майен в Пеи дьо ла Лоар. Според преданието той създал невероятната рецепта, за да очарова МакМахон, а в знак на признателност към готвача, генералът решил да я нарече “майенез”.

Всъщност причината да не могат да се проследят точните корени на вкусния сос, е че няма оставени никакви писмени следи. Но така или иначе майонезата, която познаваме днес, е невероятна комбинация, която подхожда идеално на множество ястия, меса, риби, яйца, морски дарове и др.

t
Снимка: Thinkstock

Рецептата и начинът на приготвянето ѝ се променят през годините. В началото тя е била съставена само от два продукта - олиото и жълтъкът. Много бързо е дошъл моментът, в който към нея се е прибавил и оцетът заедно със солта и черния пипер. Принципът на приготвянето също се е променил и ако в началото се е говорело само за получаване на емулсия от олио и жълтък, сега вече се търси ефект на “повдигането на соса”, за да се получи по-плътна и мазна субстанция.

След време оцетът е бил заменен от лимонов сок, после се е добавила и горчицата, за да подпомогне получаването на сместа и да обогати вкуса в зависимост от ястията, които придружава.

Олиото, което я съставя, също е различно и вече може да е зехтин, фъстъчено олио или класическото слънчогледово олио. И не само - днес можем да открием майонеза, приготвена например на базата на масло от авокадо, арган или масло от гроздови семена. Вкусовете варират за истинско щастие на гастрономите.

t
Снимка: Thinkstock

Днес майонезата е основа на много рецепти в много страни по света - като Яйца Мимоза в Италия например. Но тя е и ключът към други рецепти като сос Айоли, сос Беарнез, сос Тартар или прочутият Коктейл сос.

Така че, ако успеете да приготвите хубава майонеза, ще можете да направите и много други сосове, които да придадат очарователен вкус на вашите ястия.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти