Ластично бельо - помага или вреди?

А вие ползвате ли услугите на ластичните клинове?
Снимка: Getty/Guliver

Ластичното бельо е любимо на много жени.

Те разчитат на еластичната материя да намали с няколко сантиметра обиколката на талията и бедрата и по този начин да възвърне комфорта и самочувствието им.

Дали, обаче, този аксесоар, чийто продажби всяка година нарастват, не вреди на здравето ни?

Ричард Бринкъл – директор на клиниката по физиотерапия в Бристол Англия, сравнява ластичното бельо с едновремешния корсет. Също като него, обаче, то крие своите рискове за здравето.

Преди дамите са припадали, тъй като не са можели да си поемат да си поемат дъх, а  заради силно пристегнатия корсети им е било невъзможно да се наведат. Всичко това жените са преживявали с гордо стиснати устни в името на красотата, докато в един момент не им е писнало да се измъчват и не се е появила Коко Шанел и нейните идеи за визията на модерната жена.

Сега отново сме в ерата на малките трикове за подобряване на външния ни вид.
Дамите се доверяват изцяло на ластичното бельо да скрие целулита им и да направи коремчетата им плоски.

Каква, обаче, е цената?

Доктор Бринкъл алармира, че натискът, който ластичните клинове, бикини и бюстиета упражняват върху стомаха, причинява надигане на стомашните киселини към хранопровода. Това води до язва, а също така може да причини и рак на хранопровода, според д-р Бринкъл.

Друг негативен ефект е, че ежедневното носене нарушава ритъма на дишането. Това се причинява отново от притискането на корема и диафрагмата и може да доведе в най-добрия случай до задъхване, а в най-лошия - до стрес и пристъпи на паника.

Решението на тези проблеми не се крие в това да изхвърлите всички ластични клинове от гардероба си, а да не ги носите всеки ден.

Обувайте ги, когато ще слагате прилепнала по тялото рокля или друг тоалет, който ще очертава проблемни зони от тялото ви. А за да сте убедени, че изглеждате добре по всяко време, наблегнете на спорта и здравословното хранене.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти