Кулинарните престъпления на нашето време

Кулинарните престъпления на нашето време
Снимка: Thinkstock

Искаме да сме здрави и да изглеждаме добре. Четем съвети из виртуалното пространство как да го постигнем.

Замисляме ли се обаче колко престъпно се отнасяме към нашите тела, на какъв стрес са подложени и какви блюда им поднасяме?

Подобно на седемте смъртни гряха, международна платформа за поръчка на храна Foodpanda класира седемте калорийни бомби, ужасно вкусни и също толкова вредни, ако прекалим с количествата им.

На първо място са пръжките – тези апетитни, силно запържени сланинки са повече от вкусни, особено, ако са гарнирани с хубав сос или поднесени в качамак. Истината обаче е, че са изключително вредни, поради високото количество на мазнини.

При честа консумация водят до повишаване на холестерола.

Консумираните по цял свят пържени картофи са на второ място – любима храна на повечето хора. Българите са едни от най-големите консуматори на скорбеления зеленчук.

Той е изключително полезен, ако не е пържен, но тогава не е толкова вкусен и предпочитан. Тъй като това е една от любимите храни на децата, се препоръчва да се консумира по-рядко, като се пържат в зехтин, вместо в олио.

Третото място е за Фаст фууда – вкусни вредни, те са навсякъде около нас. В забързаното ежедневие няма нищо по-лесно от това да хапнем един бургер, с много сосове и майонеза.

Това е предпочитана храна сред студенти и ученици, а прекомерната употреба определено може да навреди на правилното функциониране на организма.

Палачинките – истинска калорийна бомба, пържена и хапвана с какво ли не – от тежките домашни сладка, през шоколад, до сирене, майонеза и кой с каквото му е вкусно. Палачинката е истинско лакомство и традиция за съботните и/или неделни утрини, но е тежка и опасна за всяка талия. 

Шоколадово суфле – този фонтан от вкусове и аромат е изключително разпространен и много вкусен. За съжаление в него има големи количества яйца, шоколад и масло. Комбинация, което е кошмар за нашето тяло.

Месо със сметана – комбинацията е лоша и тежка, а когато е гарнирана и с топено сирене и гъби я прави истински убиец за храносмилателната ни система

Колбаси – на последно място са всички колбасни изделия. За съжаление, произходът на месото в тях е неясен, което ги прави опасни и вредни.

Може би най-големият грях към храната и телата ни е бързото хапване на крак, задоволяване на някаква физическа нужда, без да усетим блюдото, да му се насладим, без да "мислим" в храната, а да я приемаме като шепа хапчета, които гълтаме набързо.

Храненето освен социален акт, трябва да бъде и удоволствие, а не просто тъпчете. Що се отнася до това какво е вредно и какво не, всичко, с което се прекали, започва да вреди.

Така че нека менюто ви е истински разнообразно, хапвайте с наслада и мярка, не се поддавайте на лакомията и всичко ще бъде наред.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти