Кратка история на козунака

Традиционен великденски козунак, представен на изложба в Търговище
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великденските празници по нашите географски ширини няма как да минат без присъствието на козунака на трапезата. Той е част от традицията, както и боядисаните в червено яйца.

Козунакът представлява сладък обреден хляб, който символизира тялото на Иисус Христос. Традиционно се приготвя и консумира на Великден.

Едва ли, обаче, знаете, че у нас козунакът се е наложил сравнително късно, в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай.

Твърди се, че историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич, а в Италия - панетоне.

Към днешна дата може да се каже, че козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери по магазините през цялата година. От козуначеното тесто се приготвят и други видове сладкиши като рула и кифли.

В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал.

Всяка домакиня, която е правила козунак, знае, че той е труден за приготвяне и изисква много време, месене и специални условия, като това, че помещението, в което се меси и втасва тестото, трябва да е добре затоплено.

Друго характерно за козунака е, че той трябва да е добре бухнал и да стане "на конци“. Често към тестото се добавят различни видове ядки, стафиди, настъргана лимонова кора, дори локум, мармалад и др.

По традиция козунакът трябва да се замеси рано в събота сутрин, а яденето му не може да започне по-рано от неделя след Възкресение, тъй като преди това са пости.

Ако ще приготвяте козунак, трябва да знаете, че той се пече в слаба фурна и то в продължение на поне четиридесет минути. Най-добре ще разберете дали тестото се е опекло добре, като мушнете в него клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи сте близо до идеалния резултат.

Рецепта за лимонов козунак може да намерите на страниците на Edna.bg ето ТУК.
 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти