Краят на здравословния живот

На кръстопът съм
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

"От утре спирам всички вредни навици и започвам да водя здравословен начин на живот". Да, последно време такива мисли се въртят в главата ми нощем, преди да заспя. Но пък всяка сутрин, отваряйки очи след дълбок сън, чувствам непреодолим мързел. Тогава ми се ще да хапна нещо тестено и пържено - филийки, понички или мекици, да пия сок от разтворимите, от тези газираните с многото консерванти, а след това да легна отново в леглото и да погледам телевизия.

А още по-добре ще е, ако успея да поспя поне до обяд. Така след няколко дни самонаблюдение и ожесточена борба между сутрешни и нощни мисли, направих заключение - народът е прав и утрото наистина е по-мъдро от вечерта.

Съвсем наскоро разбрах, че над 500 болести се появяват на нервна почва. Останах доста учуден не заради самия факт, а заради зашеметяващия брой болести, които се отключват на база стрес. Дори тази информация сама по себе си може да причини стрес. Какво излиза сега - по-добре да си угаждаме на организма, за да не попаднем в хипотезите на някое от психическите състояния, които причиняват стрес.

От днес нататък няма да изпадам в параноя относно храната, която ям, и изобщо за начина на живот, който водя. Няма да губя енергия в разсъждение затова колко калории съдържа закуската ми, разделно ли подбирам храната си на обяд и дали вечерям обилно точно преди лягане. Край, защото мисълта, че мога да изляза от рамките на здравословната диета, просто не ми дава нужното спокойствие.

Допреди няколко години смело се шегувахме, че причината, която може да ни накара да водим здравословен начин на живот, е, че просто нямаме достатъчно пари за си позволим нездравословен. Сякаш неусетно нещата се обърнаха на 180 градуса. В момента най-достъпната храна е нездравословната, а удоволствието да спортуваш в някоя добра спортна база с всички необходими условия струва доста скъпо.

В ежедневието си навсякъде сме заобиколени от сладки изкушения, а като вариант за добра почивка е посядането в удобно канапе с лаптопа на коленете ни или сънят в леглото с най-удобния матрак от мемори пяна. Ситуацията е такава, че за да водиш здравословен начин на живот, то трябва да се изправиш срещу цялото общество, а с цената на много усилия, борбата може и да има резултат.

Щом светът около мен не предполага спокойното водене на здравословен живот, то излиза, че за да бъдеш природосъобразен в ежедневието си, трябва да водиш аскетичен живот. Да си отделен от обществото и неговите блага, посвещавайки се на една единствена кауза. Така, както правят и будистите в техните манастири. Е, аз се отказвам. Предпочитам да остана социален индивид. А вие?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти