Колкото повече шоколад, толкова по-умни

Колкото повече шоколад, толкова по-умни
Снимка: Thinkstock

Флаванолът в какаото спира естественото отслабване на паметта, свързано с възрастта, установиха американски учени, съобщава БГНЕС.

Любителите на шоколада имат повод за радост – научните изследвания им дават все повече аргументи да оправдаят страстта си. Последният е изследване, публикувано в британското списание Nature neuroscience и осъществено от научен екип, начело със Скот Смол, невролог от Колумбийския университет в Ню Йорк.

шоколад
Снимка: Thinkstock

Той потвърждава, че флаванолът, химическо вещество, което се съдържа в какаото, е полезно за предотвратяване на загубата на паметта с напредването на възрастта.

За целите на изследването 37 доброволци на възраст между 50 и 69 години били разделени в две групи. 19 от тях консумирали ежедневно какаова напитка, съдържаща 900 милиграма флаванол.

Другите 18 участници били подложени на подобен хранителен режим, но с напитка с много по-малка концентрация на флаванол (10 милиграма). Експериментът продължил три месеца.

шоколад
Снимка: Thinkstock

В края на изследването доброволците преминали през изследвания на паметта, като трябвало да подредят абстрактни форми, показани им малко преди това.

Групата, която консумирала най-много какао, реагирала средно с 0,6 секунди по-бързо от другата група.

Ако в началото на изследването един участник имал памет на 60-годишен човек, три месеца по-късно той се радвал на памет като на 30-40-годишен човек.

Снимка: netinfo

Учените отдават подмладяващия ефект на повишаването на притока на кръв към частта на мозъка, където става намаляването на паметта.

Учените обаче отбелязват, че за момента е невъзможно да оправдаете прекаляването с шоколада благодарение на това изследване, защото флаванолът присъства в какаото в малко количество.

шоколад
Снимка: Thinkstock

Ако искате да си върнете паметта на 20-годишен младеж, ще трябва да погълнете минимум три шоколада на ден, а подобна консумация ще доведе до други здравословни проблеми като диабет и сърдечно-съдови заболявания заради високото съдържание на мазнини и захар в какаото.

Учените искат да повторят експеримента си в по-голям мащаб, за да получат повече информация за трайността на ефекта от флаванола върху паметта, необходимото количество, за да бъде ефективен и дали веществото оказва влияние върху други части на организма.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти