Колкото повече шоколад, толкова по-умни

Колкото повече шоколад, толкова по-умни
Снимка: Thinkstock

Флаванолът в какаото спира естественото отслабване на паметта, свързано с възрастта, установиха американски учени, съобщава БГНЕС.

Любителите на шоколада имат повод за радост – научните изследвания им дават все повече аргументи да оправдаят страстта си. Последният е изследване, публикувано в британското списание Nature neuroscience и осъществено от научен екип, начело със Скот Смол, невролог от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Той потвърждава, че флаванолът, химическо вещество, което се съдържа в какаото, е полезно за предотвратяване на загубата на паметта с напредването на възрастта.

За целите на изследването 37 доброволци на възраст между 50 и 69 години били разделени в две групи. 19 от тях консумирали ежедневно какаова напитка, съдържаща 900 милиграма флаванол.

Другите 18 участници били подложени на подобен хранителен режим, но с напитка с много по-малка концентрация на флаванол (10 милиграма). Експериментът продължил три месеца.

В края на изследването доброволците преминали през изследвания на паметта, като трябвало да подредят абстрактни форми, показани им малко преди това.

Групата, която консумирала най-много какао, реагирала средно с 0,6 секунди по-бързо от другата група.

Снимка: Thinkstock

Ако в началото на изследването един участник имал памет на 60-годишен човек, три месеца по-късно той се радвал на памет като на 30-40-годишен човек.

Учените отдават подмладяващия ефект на повишаването на притока на кръв към частта на мозъка, където става намаляването на паметта.

Учените обаче отбелязват, че за момента е невъзможно да оправдаете прекаляването с шоколада благодарение на това изследване, защото флаванолът присъства в какаото в малко количество.

Снимка: Thinkstock

Ако искате да си върнете паметта на 20-годишен младеж, ще трябва да погълнете минимум три шоколада на ден, а подобна консумация ще доведе до други здравословни проблеми като диабет и сърдечно-съдови заболявания заради високото съдържание на мазнини и захар в какаото.

Учените искат да повторят експеримента си в по-голям мащаб, за да получат повече информация за трайността на ефекта от флаванола върху паметта, необходимото количество, за да бъде ефективен и дали веществото оказва влияние върху други части на организма.  

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент