Колко вода пиете на ден?

Колко вода пиете на ден?
Снимка: Thinkstock

Поддържането на водния баланс в организма на човека е изключително важно за доброто здраве. Това е неоспорим факт, за който сме ви разказвали неведнъж.

Материалите по темата можете да си припомните ТУК и ТУК.

Но тъй като съвсем скоро отбелязваме Световния ден на водата, а именно – 22 март, решихме отново да ви припомним, че водата е по-ценна и от златото. Тя е най-скъпоценният ресурс, жизненоважен за нашия живот.

При недостатъчна консумация на вода и течности е налице риск от нарушаване функциите на нервната система, терморегулацията, алкално-киселинното равновесие. Засилват се и процесите на стареене.

Обезводняването, в резултат на недостатъчен прием на вода и течности, води до намаляване на умствената и физическа работоспособност, нарушаване на вниманието и концентрацията, умора и главоболие, нарушена регулация на телесната температура и др.

Специалистите в сферата на диетиката проф. д-р Дулева* и проф. д-р Байкова**, съветват хората, независимо от възрастта, да приемат достатъчно количество вода (поне 6-8 чаши), в малки количества регулярно през целия ден.

По повод Световния ден на водата стартира и национална образователна кампания, ангажирана с промотиране на здравословния и активен начин на живот – "Аз обичам водата".

Инициативата ще се развива чрез серия от активности, като първите от тях ще бъдат още този уикенд (21 и 22 март). Утре и вдругиден жителите на София ще могат да измерят водното си съдържание със специален уред и да научат повече за хидратацията. Активността ще се проведе в The Mall и музея "Земята и хората".

*проф. д-р Веселка Дулева е началник отдел "Храни и хранене" към Националния център по обществено здраве и анализи.
**проф. д-р Донка Байкова е ръководител на Катедра "Превантивна медицина" на Факултета по обществено здраве при Медицински университет – София.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти